tiistai 15. maaliskuuta 2011

Rahan valtaa vastaan!

Vaalit ne vain lähestyvät päivä päivältä. Sen takia ajattelin tällä kertaa kirjoittaa suuresti vaaleihin liittyvästä asiasta eli ehdokkaiden ja puolueiden rahoituksesta.

Lähdetään liikkeelle omasta vaalirahoituksestani tällä hetkellä. Ulkopuoleista rahoitusta on tullut tällä hetkellä pyöreät 0 euroa. Ja luultavasti tätä enempää rahoitusta ei ole tulossakaan. Voi siis sanoa, että teen kampanjaa nollabudjetilla. Erinäköiseen tienvarsimainontaan ei todellakaan ole rahaa. TV-mainonnasta puhumattakaan. Ainoat kulut joita kampanjastani tulevat on piirin painattamat ehdokasjulisteet ja flaijerit. Niidenkin levittäminen on talkootyötä.

Itselläni on siis hieman eri tilanne kuin eduskuntapuolueiden ehdokkailla. Monet saavat suuriakin tukisummia puolueelta esimerkiksi vaalivankkureihin joilla kiertää vaalipiiriä.Tietenkin näissä autoissa löytyy myös suuret mainokset kyljestä. Itselläni "vaalivankkurina" toimivat joko VR:n paikallisliikenne tai vanhemmilta lainassa oleva auto.Jokut ehdokkaat ottavat myös monien tuhansien pankkilainoja vain vaalikampanjaa varten.

Tärkeimmät ehdokkaat tietenkin saavat myös tukia eri järjestöiltä tai yrityksiltä. Tietenkin jos tuki jää alle 2000 euron ei sitä tarvitse edes ilmoittaa. Oma lukunsa ovat ammattijärjestöt joista toiset antavat tukia, toiset eivät ja jotkut tukevat eri jäseniä eri summilla. Joissain tapauksissa tukea jaetaan pelkille eduskuntapuolueiden ehdokkaille.

Itse siis teen kampanjaa nollabudjetilla. Suurimmat kampanjakulut varmaan nousevat ainakin kymmeniintuhansiin euroihin ehkä jopa sataantuhanteen euroon. Sitten vielä oletetaan, että kaikki ehdokkaat lähtevät liikkeelle samalta viivalta. Näin ei todellakaan ole. Valitettavasti nykyään rahalla saa paljon enemmän näkyvyyttä ja sitä kautta enemmän ääniä vaaleissa. Viime eduskuntavaalien pienin budjetti jolla pääsi edustajaksi oli noin 16 000 euroa.

Kaiken lisäksi puoluerahoitus järjestelmä on hyvin epädemokraattinen. Nykyäänhän valtion rahoitusta saavat vain eduskuntapuolueet. Eduskunnan ulkopuoleiset puolueet jäävät siis rahoituksesta täysin paitsi. Etenkin näin vaalien aikaan epätasaisuus tässä asiassa korostuu, kun eduskuntapuolueilla on varaa suuriin mediakampanjoihin ja useisiin palkattuihin vaalityöntekijöihin. Esimerkiksi meillä SKP:ssä kampanja hoituu pitkälti vapaaehtoistyönä ihmisten omalla vapaa-ajalla. Joku kerran totesikin, että Kokoomuksen ja SDP:n kaltaiset suurten rahojen puolueet kaatuisivat hyvin nopeasti, jos heidän pitäisi tehdä hommia samoilla tuilla SKP:n kanssa.

Oikeastaan oman kampanjani tarkoituksena , sen lisäksi, että haluan ajaa minulle tärkeitä asioita, on osoittaa, ettei politiikan tekemiseen tai eduskuntavaalikampanjaan tarvita välttämättä suurta puoluetta ja monen tuhannen euron kampanjabudjettia. Tärkeintä ei pitäisi olla se, kuinka hienolta kampanjointi näyttää, vaan se, mitä asioita ehdokas ajaa. Itse koen myös pienellä kampanjabudjetillani olevan paljon enemmän tavallisen kansan edustaja kuin pankkilainoilla ehdokkuttaan tukevat eduskuntapuolueiden edustajat. Tämä on hyvä myös jokaisen muistaa äänestäessää, eli äänestääkkö rahan vai kansan valtaa eduskuntaan.

2 kommenttia:

  1. Aika ruusuinen kuva sulla on eduskuntapuolueiden vaalityöstä. Eikä pidä oikein paikkaansakaan. Kokoomuksessa ei ainakaan ehdokkaita sponssata sentilläkään, eikä palkata vaalintyöntekijöitä. Ihan talkootyöllä nämä hommat täälläkin hoidetaan.

    Miten mie veikkaan, että jos SKP saa edustajan läpi, niin ihan hyvin teillekin tulee puoluetuki maistumaan. :)

    VastaaPoista
  2. Pointti onkin siinä, että puoluetukea tulisi jakaa kaikille puolueille tasapuoleisesti eikä vain eduskuntapuolueille.

    Ja varmaan osa hommista tehdään talkootyöllä mutta veikkaisin, että ihan palkattuja vaalityöntekijöitä, kampanjansuunnittelijoita yms. on paljon enemmän kuin pienpuolueilla. SKP:ssä vain suurimmilla piireillä on piirisihteeri palkattuna joka sitten hoitaakin kaikkia asioita samaan aikaan.

    VastaaPoista