maanantai 29. lokakuuta 2012

Kuntavaalien jälkipuinti

Vaalit taas olivat ja menivät. Aloitetaan omasta tuloksesta. Ääniä Kuopiossa kertyi 10 kappaletta. Kiitos toki joikaiselle tukensa antaneelle. Kuitenkin verrattuna Uudellamaalla käytyyn eduskuntavaalikampanjaan ja sen tuomaan 79 ääneen viime vuoden keväänä on tulos aivan järkyttävä pettymys. Äänimäärä on niin alhainen ettei sitä oikein mitenkään pysty jossittelemaan paremmaksi. Syytä on vain katsoa vessan peiliin ja miettiä mitä teki tai tarkemmin mitä olisi pitänyt tehdä.

Jotenkin tuntuu jo liian tutulta todeta vaalien jälkeen, että Kokoomus oli näidenkin vaalien suurin puolue. Jos otetaan presidentinvaalit lukuun niin jo viidettä kertaa peräkkäin. SDP kiri taas toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Keskusta oli kolmantena säilyttäen kuitenkin monilla paikkakunnilla paikkaenemmistöjään. Perussuomalaiset saivat tällä kerta vain  puoljytkyn kuitenkin kaksinkertaistaen kannatuksensa viime kuntavaaleista. Eduskunnan pienemmät puolueet pitivät melkolailla kannatuksensa ennallaan.

Kuopion valtuuston voimasuhteet pysyvät melko ennallaan  Kokoomus ja Keskusta jatkavat suurimpina puolueina. Perussuomalaiset kasvattivat myös Kuopiossa paikkamääräänsä. SKP oli pienpuoleista suurin 0,4 prosentin kannatuksellaan. Kuopion äänestysaktiiivisuus oli jopa järkyttävän alhainen: vain 52,3 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui uurnille.

SKP:n kannatus pysyi koko maassa melko samana kuin viime kuntavaaleissa. Valtuustopaikkojen määrä pysyi ennallaan eli 10:ssä paikassa. Valtakunnallinen kannatus oli 0,4 prosenttia. Ehkä jonkinlainen torjuntavoitto vanhojen valtuutettujen pitäessä paikkansa Kuitenkin odotus oli paikkojen ja kannatuksen noususta. Se jäi tällä kertaa valitettavasti tekemättä

Eduskuntavaalien jälkeen toivoin, että Suomen kansa vielä joskus oppii ja ymmärtää ketä äänestää. Neljän puolueen kärki valtakunnallisesti on valitettavasti osoitus sitä, että ei ymmärrä. Eduskuntavaaleissa protesti hallitusta kohtaan kohdistui Perussuomalaisille. Nyt ihmiset valtakunnallisesti vain jättivät kertakaikkisesti äänestämättä. Äänestysprosentti jäi valtakunnalisesti ainostaan 58,2:en. Valitettavasti äänestämättä ovat jättäneet todennäköisesti ne jotka eivät vain enää jaksa uskoa muutokseen

Kihlattuni kommentti vaalituloksia katsellessamme kertoi varmaankin hyvin monen tuntemukset: "mitä järkeä siellä Suomussalmellakaan on äänestää kun ei se mihinkään kuitenkaan vaikuta". Tämä vain on fakta. Suurissa kaupungeissa tuntuu, ettei saa ääntään kuuluviin, pienet paikkakunnat taas jyrätään kiinni suurkuntiin joko vapaaehtoisesti tai pakolla jolloin valtuuston kokoonpanolla ei tunnu olevan mitään merkitystä.

Suomesta on tullut kansanvallan irvikuva. Eipä tässä voi oikein muuta tehdä kuin laskea pään painuksiin ja jatkaa kohti uusia pettymyksiä.

2 kommenttia:

  1. Suomesta on tosiaan tullut kansanvallan irvikuva, mutta pään painuksiin laskeminen ja uusien pettymysten hyvissä ajoin ennakoiminen on vallan heittämistä vielä vikkelämmin kansalta poispäin. Nyt TAISTELUA!

    SKP:n "jonkinlaisesta torjuntavoitosta" puhuminen on myös minusta varsin taantumuksellista, kun kannatus on muutamaa hyväksi havaittua henkilöä lukuun ottamatta aivan olematon. Nyt on todella keksittävä uusia keinoja, ideoitava ja uskallettava, heittäydyttävä maailman muuttamiseen.

    VastaaPoista
  2. Kylläpäs täällä ollaan synkeissä tunnelmissa! Mie taas aattelen, että ainakin Helsingissä ääniä keräsivät ihan eri tyypit kuin viime vaaleissa, eli siinä mielessä meillä on eteenpäinmenon mahdollisuuksia! Se vaatii tietysti vähän muutakin kuin vaalikampanjointia, mutta minä ainakin aion parhaani mukaan tehdä töitä vaalien ulkopuolella...

    VastaaPoista