maanantai 7. lokakuuta 2013

Työ ei ole itseisarvo

Joka kerta kun sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa yrittää keskustella suomalaisesta sosiaaliturvasta, osuu paikalle hyvin usein henkilö, jonka mukaan työttömyys on jokaisen oma ongelma, ja että sosiaalituet tulisi lakkauttaa, jotta nämä laiskiaiset saataisiin takaisin sorvin ääreen. Koska nämä kommentit hyvin usein saavat pääni kiehumaan niin ajattelin kertoa nyt kaikille muutaman faktan työttömistä ihmisistä.

Uskokaa tai älkää mutta ei, kukaan ei pidä siitä, että on työtön. Työtön harvemmin ehtii makoilemaan sohvan pohjalla koko päivää vaikka työtön olisikin. Monia tukia saadakseen, täytyy Suomessa työttömän olla aktiivisena työnhakijana TE-toimistoissa. Jos tätä ei ole, on kaupungin sosiaalitoimen kanssa kuukausittainen tappeleminen toimeentulotuista ja sen riittämättömyydestä melko aikaa vievää hommaa. Kukaan ei varmasti tee tätä "koska laiskottaa".

Miksi Suomessa sitten on työttömiä? Koska Suomessa ei vaan kertakaikkisesti ole kaikille töitä. Nyt joku ajattelee: "sössön sössön, tää on vaan tätä työttömien lätinää". Se ei ole. Kuten Heikki Ketoharju eräässä sosiaaliturvaan liittyvässä keskustelussa viikonloppuna valisti: "Elokuussa oli työttömiä virallisen tilaston mukaan noin 190 000, ja piilotyöttömiä samaisen arvion perusteella 116 000. Meillä on siis maassamme yli 300 000 työtöntä. Toisella vuosineljänneksellä avoimia työpaikkoja oli 32 500. Eli työtä riittää noin 10%:lle työttömistä.".Meillä ei  kertakaikkisesti ole Suomessa tarjota työtä noin 270 000 työttömälle. Suurin osa vapaista työpaikoista on myös ns. pätkätöitä joista tämä työttömien kasvava joukko joutuu taistelemaan.


Tilannetta ei varmastikkaan helpota, että viime viikkoina ja kuukausina erilaiset yt-neuvotteluja koskevat uutiset ovat arkipäiväistyneet. Jyrki Katainen peräänkuuluttaa toki yhteistä vastuuta ja onkin ensi vuoden budjetissa leikkaamassa monta kymmentä tuhatta työpaikka julkiselta puolelta. Eli 20 000 työtöntä lisää pottiin taistelemaan vähistä avoimista työpaikoista.

Työttömät itse eivät yleensä ole syyllisiä omaan tilanteeseensa. Syy on nykyinen taloustilanne (lue talousjärjestelmä). Nykyinen talouden alamäki ei vai korjaa työllisyystilanteita paremmaksi. Ne pikemminkin lisääntyvät riippumatta tukityöllistämis taikatempuista ja muista hallituksen toimenpiteistä.

Se, miksi työttömyys ylipäätään nähdään jotenkin pahana ja iljettävänä elämäntilanteena on se, että nykyisessä talousjärjestelmä on tehnyt työn tekemisestä itsessään arvon. Työn ei tulisi olla itseisarvo vaan välinearvo eli työtä tehdään koska asioita pitää saada hoidetuksi. Ei siksi, että työtä on tehtävä koska on reilua, että kaikki tekee töitä ja elättää itsensä. Toki tätä asiaa ei tässä talousjärjestelmässä korjata. Vallankumous, anyone?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti