tiistai 6. marraskuuta 2018

Olen kommunisti

"Olen kommunisti. Olen rakkautta kiireestä kantapähään" lauloi Agit prop 70-luvulla.

Itselleni tulee ensi keväänä täyteen jo 10 vuotta SKP:n jäsenenä ja poliitttisessa toiminnassa. Kommunisen aatteen olin mieltänyt omakseni jo muutamaa vuotta aiemmin. Kuiten kuulen ihmettelyä, kun kerron omasta poliittisesta ajatusmaailmastani. Toki suorat Stalin- ja Neuvostoliitto-kortit ovat vähentyneet, riippuu toki ihmettelijän iästä.
  
Itselleni syy olla kommunisti on yksinkertainen: maailmassa on epäoikeudenmukaisuutta jonka haluan poistaa. Köyhyyttä näkee valitettavasti meillä Suomessakin.  Ihmisten hyvinvointi ei ole riittävällä tasolla. Ihmisillä on paha olla, niin henkisesti kuin fyysisesti. Ja apua on vaikea saada, jos rahaa ei ole kertynyt riittävästi takataskuun.

Maailma ympärillämme ei ole myöskään muuttunut. Yhä edelleen ympäri maailmaa on nälähätä, jota yritetään korjata nälkäpäiväkeräyksillä ja kehitysyhteistyörahoilla. Ongelmien juuret ovat kuitenkin paljon syvemmällä. Afrikan mantere on meille Eurooppalaisille ruokavarasto, Aasiasta taas saamme halpaa teknologiaa ja vaatteita.

Tulevaisuudessa edessämme on myös paljon suurempia haasteita. Ilmastonmuutos tulee entisestään lisäämään ongelmia ruoantuotannossa ympäri maailmaa ja ilmastopakolaisuus lisääntyy.

Nykyisen talousjärjestelmämme perusteet tulee haastaa ja kaataa. Se on ainoa tie hyinvointiin meille ja tulevaisuuden sukupolville. Kapitalismin jatkuvan kasvun periaate on suurin syy sille, miksi ilmastonmuutos uhkaa maapalloamme. Tärkeintä eivät ole ympäristönsuojeleminen tai ihmisten hyvinvointi vaan se mistä saa parhaiten tienestejä. Ei ole sattumaa, että suurimpia yrityksiä maailmassa teknologiayritysten lisäksi ovat öljy-yhtiöt ja lääkefirmat.

Oletko sinä koskaan miettinyt, miten järjetön ajatus koko taloudellinen kasvu on? Otetaan räikeäksi esimerkiksi juurikin lääkeyhtiö. Entä jos ihmiset eivät enää sairaistaisi? Lääkeyhtiöhän tekisi tässä tapauksessa tappiota. Miten taas voiton lisääminen on mahdollista? Niin, että ihmiset sairastaisivat enemmän. Tämä ajatteluketju ei tarvitse foliohattua tai salaliittoteoreetikkoa. Nämä vain ovat talousjärjestelmämme lainalaisuudet.

Miksi sitten en kannata vain pohjoismaista hyvinvointivaltiota, miksi haluan sosialismia ja kommunismia? Koska hyvinvointivaltio, vaikka se tasaakin tuloeroja ja lisää hyvinvointia, ei poista talousjärjestelmän olennaisia valuvikaa, voitontavoittelua hinnalla millä hyvänsä.

Eli miksi minä olen kommunisti? Koska haluan hyvinvointia. Haluan torjua ilmastonmuutoksen. Haluan, että meillä ja myös tulevilla sukupolvilla on maailma jossa elää ja jossa nauttia elämästä. Siksi minä olen kommunisti. Oletko sinä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti