maanantai 6. joulukuuta 2010

Mitä on itsenäisyys?

Täytyy tämän päiväisen maanantaiklubin jälkeen kirjoittaa ehkä jopa perinteinen itsenäisyyspäivän teksti.

Näin itsenäisyyspäivänä on mielestäni hyvä miettiä mitä itsenäisyys ja isänmaallisuus ovat ja miten ne Suomessa ilmenevät. Tämän kyllä olen jo muissakin blogiteksteissä todennut mutta se vain tulee aina esiin näin itsenäisyyspäivän aikaan. Eli kommunistina ja pasifistina joka vielä suorittaa siviilipalvelusta olen pahimman luokan isänmaanpetturi. Siis aivan oikeasti. Mikä tekee minusta epäisänmaallisen? Kun Suomen maajoukkue pelaa lajia mitä hyvänsä, kannatan Suomea. Tässä suhteessa olen siis isänmaallinen. Mutta en vastusta maahanmuuttoa enkä hyväksy armeijaa. Ja tämän perusteella olen siis epäisänmaallinen.

Itsenäisyys on toisaalta aika erikoinen käsite. Yleensähän nationalistinen ajattelu lähtee siitä, että kansa, joka puhuu samaa kieltä, asuu samassa valtiossa. Tämä on kieltämättä melko suppea käsite omasta mielestäni. Joku ajattelijakin on joskus sanonut, että kieli on murre jolla on oma armeija. Mutta esimerkiksi jo Suomessa puhutaan kahta virallista kieltä. Näiden lisäksi on monia vähemmistökieliä. Tämänhän perusteella Suomi pitäisi jakaa moneen eri itsenäiseen maahan. Tämä on siis huono tapa eritellä ihmisiä eri kansanryhmiin.

Muutenkin mielestäni "kansanryhmä" on käsite jota ei edes pitäisi käyttää. Ihmisten erottelu eri etnisiin ryhmiin ihonvärin, kielen ja kansallisuuden perusteella ei aiheuta pahemmin mitään hyvää. Ja muutenkin kaikki ihmiset ovat erilaisia. Pitäisikö jokaisen siis perustaa oma valtio?

Omasta mielestäni valtioiden rajat ja sitä kautta itsenäisyys on vain mielivaltaisesti karttaan piirrettyjä viivoja eri sopimusten perusteella. Miksi karttaan piirretty viiva siis aiheuttaa niin monien ihmisten silmitöntä tappamista? Vain oman kansan itsemääräämisoikeuden perusteella. Tietenkään en halua sitä, että jokin "kansanryhmä" päättä asioista toisten puolesta. Meidän on päätettävä omista asioistammen olimme sitten itsenäisiä tai emme. Sillä ei minun mielestäni ole niin paljon väliä kuin ihmisoikeuksilla ja muilla tärkeillä asioilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti