sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Vastakkainasettelun puolesta

"Vastakkainasettelun aika on ohi". Näin on useampi valtakunnan poliitikko viime vuosina todennut. Vaalikampanjan aikana olenkin kuullut useita kommentteja liittyen nimenomaan vastakkainasetteluun, ja siihen miksi minä väitän sen olevan yhä voimissaan.

Totta toki on, että vastakkainasettelu ei ole nykypäivänä selkeästi havaittavissa. Ihmisten yhteiskunnallinen asema ei enää jakaudu niin selkeästi kuin vielä sata vuotta sitten, kun toiset olivat selvästi työntekijöitä ja toiset kartanonherroja tai tehtaan patruunoita. Nykyään työssäkäyvät omistavat omakotitalon (lainarahalla tosin) ja osa pienyrittäjistä elää hyvin ahtaalla tulojen vähyyden vuoksi.

Politiikkakaan ei ole enää yksiselitteistä: Kokoomus puhuu itsestään työväenpuolueena ja SDP on hajaantunut vasemmisto ja oikeistosiipeen. Näin vaalien aikana lähes kaikki eduskuntapuolueet näyttävät kilpailevan siitä, kuka leikkaa vähiten ja mistä. Leikkaamisesta ja palveluiden yksityistämistarpeista on kuitenkin laaja konsensus nykyisen eduskunnan keskuudessa. Loppumetreillä kaatunutta Sote-uudistustakin ajoivat kaikki kahdeksan eduskuntapuoluetta yhteistyössä.

Kun mietitään sodan jälkeisen Suomen politiikka, niin nimenomaa vastakkainasettelulla politiikassa on Suomeen saatu mm. yleiset työehtosopimukset, työaikalait ja lapsilisä. Viime vuosikymmenten konsensuspolitiikka taas on murentanut sosiaaliturvajärjestelmäämme ja leikannut kuntien valtionosuuksia.

Aina kun joku toteaa, että ei voi ottaa kantaa vasemmisto-oikeisto-akselilla, antaa hän päätäntävallan oikeistolle. Kun miettii viime vuosien vaaleja, on vasemmiston kannatus laskenut samaa vauhtia kuin äänestysaktiivisuus.

Niin kauan kuin ihmiset ovat puolueettomia, tulee oikeisto voittamaan vaalit ja leikkaukset jatkuvat. Viikon päässä käytävissä vaaleissa on aika luoda vastakkainasettelua ja asetettava ihmisen hyvinvointi tärkeämmäksi asiaksi kuin valtiontalouden leikkauset. Sodan ja rauhankysymyksissä Suomen on otettava paikkansa rauhan puolella.

Vastakkainasettelu ei ole menneisyyttä, vaan sitä tarvitaan tässä ja nyt! Ihmisen puolesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti