perjantai 10. toukokuuta 2013

Hallituksen aivopieru

Hallitukselta pääsi keskiviikkona tähän mennessä vuoden pahin aivopieru. Aivopieru on nimeltään sote-uudistus. Ehdotuksen mukaan Suomi jaettaisiin noin 20-30 sote-alueeseen joissa toimisi ns. vastuukuntamalli. Vähintään 20 000 asukkaan kunnat vastaisivat perusterveydenhuollosta kun taas laajempi perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito siirrettäisiin vähintään 50 000 asukkaan kunnille. Kaikista pienimmät kunnat ostaisivat palvelut isommilta vastuukunnilta.

Idea on täysin järjetön. Uudistus käytännössä kieltää alle 20 000 asukkaan kuntia ylläpitämästä kuntansa asukkaille itse tuottamiaan terveyspalveluita: Uudistuksella ne pakotetaan ostamaan palvelut suuremmilta kunnilta. Tällä tavoin suuret kunnat nettoavat terveyspalveluissa ja ne saavat päättää hinnat joilla kurittaa pienempiä kuntia.

Kaikenlisäksi uudistuksen takia terveyskeskusmatkat reuna-alueilla kasvavat. Tämä ei ole oikein asukkaiden kannalta ja lisäksi se lisää entisestään pienten kuntien rasitetta, kun kunta joutuu ensin maksamaan vastuukunnalle terveyspalvelun tarjoamisesta ja tämän jälkeen saattamaan potilaan sairaanhoidon palvelujen ääreen kalliilla taksipalveluilla. Suurimpia nettoajia ovat toki suuret kaupungit joilla on oikeus järjestää laajaa perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa.

Demokratian kannalta esitys on myös kyseenalainen. Nykyisellään kuntien tehtäviin kuuluvat sosiaali- terveys-, koulutus-, ja kulttuuripalvelujen järjestäminen ja näiden palvelujen suhteen päätäntävalta on kunkin kunnan omalla valtuustolla. Kun oikeus sotepalveluiden järjestämisestä viedään pieniltä kunnilta siirtää se myös päätöksenteon kauemmaksi kuntalaisista. Pienten kuntien asukkaat ovat vastuukuntien päätöksenteon alaisuudessa. Käytännössä kunnat toki olisivat sote-uudistuksen jälkeen itsenäisiä mutta käytännössä demokraattisten oikeuksien kannata maahan muodostuisi kahden kerroksen väkeä: niitä jotka päättäisivät omista sosiaali- ja terveyspalveluistaan ja niihin jotka olisivat suurten kuntien päätöksenteon alaisuudessa.

Muutenkin tuntuu, että sotealueet ovat vain ensiaskel kohti laajoja kuntaliitoksia. Kun pieniltä kunnilta viedään uudistuksen kautta osa itsehallinnostaan on niiden lähes sama liittyä samantien suurempaan kuntaan.  Nykyiselle kehitykselle on ehdottomasti pistettävä stoppi. Ei soteuudistukselle, ei suurkunnille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti