tiistai 4. helmikuuta 2014

Yhtiöittämisen ongelmat

Tänään se sitten nähtiin mihin tämä uusi AMK-uudistus on johtamassa. Oulun ammattikorkeakoulu (OAMK), joka muutti toimintamuotonsa osakeyhtiöksi vuoden vaiheessa, ilmoitti tänään, että se aloittaa henkilöstöä koskevan yt-neuvottelut.

Tiedotteessaan OAMK toteaa mm. "Hallitusohjelman ja vuosia 2014–2015 koskevan kehyspäätöksen mukaiset menosäästöt/rahoitusleikkaukset ovat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnon alalla mittavat ja kohdistuvat Oulun ammattikorkeakoulu Oy:n toimintaan. -- Henkilöstökulujen osalta arvioitu toiminnan sopeuttamistarve vuoden 2013 tasosta on vuonna 2014 noin 2,33 miljoonaa euroa ja vuonna 2015 noin 3 miljoonaa euroa. Nyt käynnistettävät koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut saattavat johtaa määräaikaisten työtehtävien päättymiseen, henkilöiden irtisanomisiin, työtehtävien muuttamisiin, siirtoihin tehtävistä toisiin, työtehtävien yhdistämisiin, muutoksiin työsuhteen ehdoissa ja osa-aikaistamisiin.".

Opiskelijana tästä ei voi missään nimessä olla mielissään. On selvää, että leikkaukset ja mahdolliset lomautukset tulevat vaikuttamaan jokapäiväiseen opiskeluun. Pahimmillaan opetuksen taso saattaa laskea.

Oudointa asiassa on se, ettei opiskelijoita ja henkilökuntaa olla kuultu asiassa millää tavalla. Normaalisti korkeakoulujen hallituksissa istuvat niin henkilökunnan ja opiskelijoidenkin edustajat. Nyt yhtiöittämisen jälkeen opiskelijakunnalla ei ole edustusta OAMK Oy:n hallituksessa, kute OSAKO myös kannanotossaan toteaa. Tämä ilmoitus tuli siis tuli niin opiskelijoille ja luultavasti myös henkilökunnalle melko "puskista".

Valitettavasti tämä ei loppujen lopuksi kuitenkaan ole mitenkään odottamatonta. Jälkiviisaana ajateltu on selvää, että ilmoitukset ja päätökset leikkauksista on tarkoituksella jätetty OAMK Oy:n hallinnoimaan aikaan, kun opiskelijat ja henkilökunta eivät pääse päätöksentekoon vaikuttamaan yhtiön hallituksessa. Asiasta ei ollut mitään tietoa vielä syksyllä.

Nyt alkavat yt-neuvottelut ovat valitettava esimerkki siitä, mitä asioiden ja palveluiden yhtiöittäminen tuo tullessaan. Selvästi tässäkin tapauksessa irtisanomiset on ollut helpompi sysätä osakeyhtiön tulostavoitteiden alaiseksi päätökseksi. Outoa on myös se, millä mittareilla OAMK ylipäätään mittaa tuottavuuttaan? Kuten jo syksyllä blogitekstissäni totesin, täytyisi opiskelun olla panostus sivistykseen, ei vain osana tuottavuutta. Valitettavasti OAMKin päätös on päätös täysin päinvastaiseen suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti