Ensi viikon torstaina se tapahtuu. Eduskunta äänestää kahden uuden ydinvoimalan rakennusluvista. Toisen ydinvoimalan TVO rakennuttaisi Olkiluotoon. Toisen Fennovoima joko Simoon tai Pyhäjoelle. Rakennuspaikka on Fennovoimalla on siis auki mutta lupa on kuitenkin jo äänestyksessä. Huhtikuussa hallitus esitteli energiapaketin. Kansa ehti jo hetken hurrata, kun hallitus päätti, että uusiutuvien energiamuotojen käyttöä lisätään. Ennen hallituksen ydinvoimalinjausta oltiin jo hetken aikaa ehditty toivoa, ettei yhdellekkään ydinvoimalalle annettaisi lupaa ja maksimissaan yhdelle. Kuitenkin Kokoomus joka kannatti kolmea uutta ydinvoimalalupaa sai torpattua läpi kaksi uutta ydinvoimalupa-ehdotusta.
Viimeiset kaksi kuukautta ovat olleet yhtä ydinvoimakeskustelua. Vihreät joiden aate perustuu ympäristönsuojeluun ja ydinvoimavastaisuuteen ei eronnut hallituksesta. Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnenmäki perustelee tätä sillä, että hallituksessa he pystyvät vaikuttamaan paremmin uusiin lupapäätöksiin. Nähtävästi Vihreille kaikki on mahdollista kunha hallituspaikka säilyy.
Mutta mitä huonoa on ydinvoimassa? Tai lupapäätöksissä? Itse ydinvoiman huono puoli on säteilyriski.Vaikka Tsernobylin kaltaiset ydinvoimalaonnettomuudet ovatkin harvinaisia (eivät kuitenkaan mahdottomia) on ydinjätteiden loppusijoitus edelleenkin asia johon ei olla kunnolla pystytty vastaamaan. Suomessa ydinjätteiden loppusijoitus on tarkoitus hoitaa sijoittamalla ydinjäte vanhaan suomalaiseen kallioperään. Omasta mielestäni ei houkutteleva ajatus, että kallionkuoren alla on tuhansia vuosia aktiivista ydinjätettä joka tuottaa suuren säteilyriskin. Riskinä on myös pohjavesien saastuminen.Itse en ainakaan ole valmis ottamaan tätä riskiä vaikka ydinvoima sinänsä onkin puhdasta energiaa.
Mutta koko lupaprosessiin liittyy ongelmia. Pääministeri Vanhanen korosti energialinjauksista kertoessaan, että kaksi uutta ydinvoimalaa lisäävät Suomen omavaraisuutta sähkössä. Itse asiassa kaksi uutta ydinvoimalaa tuottavat niin paljon energiaa, että nämä rakentamalla tähdätään sähkön vientiin. Muu Eurooppa saa sähkön ja me suomalaiset kärsimme loppusijoitukseen liittyvissä ongelmissa. Hallitus lupasi myös, että uusien ydinvoimaloiden rakentaminen lisää suomalaisten työttömyyttä. Hyvin lisää kyllä nykyinen Olkiluoto 3 ydinvoimalahankekkin. Suurin osa työmaa-alueen työntekijöistä on pienellä palkalla toimivia Virolaisia työntekijöitä. Miten tämä asia muuttuisi uusissa ydinvoimala hankkeissa? Uusiutuvat energialähteet tuottaisivat työpaikkoja paljon enememmän ja pidemmälle aikavälille kuin ydinvoimaloiden rakentaminen.
Ensi viikon torstaina Suomen eduskunta siis päättää ydinvoimalaluvista. Loppusijoitus ongelmat mukaanlukien eduskunnan päätös voisi pahimmillaan vaikuttaa Suomen maaperään ja säteilyhaittoihin tuhansiksi vuosiksi. Ja kuitenkin luvat yritetään saada läpi mahdollisimman nopealla aikataululla. Eduskunnan edustajien on siis valittava tukeakko Suomen taloutta ja Viron työllisyyttä vai tehdä energiaystävällinen vaihtoehto ja jättää luvat myöntämättä. Tästä päätöksestä myös jälkipolvet kiittävät. Lopuksi kutsun vielä kaikki mukaan ensi torstaina eli 1.7 eduskuntatalon portaille vastustamaan ydinvoimaa ja osoittamaan tämä mielipide myös kansanedustajille. Itse ainakin olen paikalla. Onhan kyse sen verran suuresta asiasta. Toivottavasti slogan "7 vuotta Vanhasen hallitusta, 1000 vuotta sen jättämiä ongelmia" ei toteudu.