Presidentin vaalit ja niiden ensimmäinen kierros käydään pian. Ennakkäänestys alkaa jo huomenna.
Vaaleista kertoo paljon se, ettei kukaan oikein edes kyseenalaista Niinistön toista kautta. Lähes kaikissa puolueissa Niinistön
kannatus on suurempaa kuin puolueen oman ehdokkaan saama tuki. Toissa
viikkoisen Ylen gallupin mukaan Niinistön kannatus on 80 prosenttia.
Tällaisiin lukuihin ei Venäjää ja maailman diktatuureja lukuunottamatta missään ylletä.
Merja Kyllönen oli itselleni ainoa edes ajatuksen tasolla oleva vaihtoehto äänestämisen suhteen. Pitkällisen odottelun jälkeen Kyllönen on ainoa, joka on ilmaissut kielteisen kantansa niin sanottuun isäntämaa-sopimukseen (lue: kauttakulkusopimukseen). Kuitenkin Kyllösen lopullisetkin pisteet laskivat, kun hän lähti mukaan "kahden ääripään" -retoriikkaan ja tuomitsi tuhansien ihmisten antifasistisen mielenosoituksen itsenäisyyspäivänä Helsingissä.
Muuten ehdokkaista löytyy politiikan kakkosketjua, kun suuret puolueet eivät uskalla laittaa ykkösehdokkaitaan Niinistön kansansuosiota vastaan. Todennäköisesti Haavistokaan ei tule kykenemään suureen kansansuosioon, vaan taistelee Väyrysen, mahdollisesti Huhtasaaren, kanssa kakkossijasta.
Mutta ketä sitten äänestää näissä vaaleissa? Itse aion äänestää Marxia tai Leniniä. Lopullisen päätöksen teen todennäköisesti vasta vaalikopissa.
Tähän mennessä en ole kertaakaan jättänyt tyhjää tai hylättyä lipuketta vaaliuurnaan. Tällä kertaa se kuitenkin tulee tapahtumaan. Kertoo paljon demokratiamme tilasta ja presidentti-instituutiosta.
Vasemiston ja kommunistien piirissä on viime päivinä käyty vilkasta keskustelua Väyrysen äänestämisestä. On toki totta, että Väyrynen on selkeimmin ilmaissut vastustuksensa Naton ja EU:n suhteen (ollen itse toki suuria palkkioita nostava euroedustajamme). Tästä syystä monet tuntuvat ajattelevan vaaleja vain ulkopoliittisesta näkökulmasta.
Presidentti on kuitenkin aina myös arvojohtaja. Tästä syystä en koe, että vasemmistolainen saatikka kommunisti voisi näissä vaaleissa Väyrystä äänestää. Väyrynen on aina ollut porvari ja on sitä edelleen. Viimeisen vuoden aikana hän on lähtenyt piirileikkiin fasistien kanssa. Kuntavaaleissa Väyrynen otti omalle listalleen "Suomi ensin" -liikkeen edustajia, ja hänen kansalaispuolueensa johdossa ja tukijoukoissa on lista tunnettuja suomalaisia äärioikeistolaisia. Viimeisimpänä viime viikolla Väyrynen poseerasi tunnetun äärioikeistolaisen, Olavi Mäenpään kanssa yhteiskuvassa. Mäenpään meriitteihin kuuluu mm. takavuosina "Suomen Kansan Sinivalkoiset" -fasistiryhmittymän johtajan pesti.
Tästä syystä olen hyvin ihmeissäni siitä, kuinka osa meistä kommunisteista voi edes harkita Väyrysen äänestämistä. Presidentti ei ole pelkästään ulkopoliittinen johtaja, joka pitää meidät erossa Natosta. Hän on ennen kaikkea arvojohtaja. Väyrysen tukijoiden arvot eivät omaan karttaani sovi pätkääkään, enkä heidän kanssaan halua asettua samalle puolelle poliittista keskustelua.
Tämä toki kumpuaa ajattelusta, että täytyisi äänestää taktisesti "pienempää pahaa" ja antaa äänensä Väyryselle. Viime vaaleissa tilanne oli tämä. Nämä vaalit kuitenkin ovat jo käytännössä etukäteen käydyt. Niinistön suosio on niin korkealla, että oikeasti hänen kaatamisensa edes taktikoimalla tulee olemaan mahdotonta.
Tästä syystä aion henkilökohtaisesti protestoida vaaleja ja jättää hylätyn äänen. Toivon, että myös moni muu lähtee protestiin mukaan, ja osoittaa päättäjillemme, ettei vaihtoehdottomuus politiikassa kelpaa. Ja fasistien tukeman porvariehdokkaan äänestäminen ei tätä todellakaan ole.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti