torstai 20. syyskuuta 2018

Ei ne puheet vaan ne teot

Vaalikausi alkaa olla eduskunnassa lopuillaan ja kevään vaalit ovat odottamassa nurkan takana. Tämän pystyy kalenterin päivämäärän lisäksi päättelemään hallituspuolueiden edustajien ulostuloista .

Elokuun alussa Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen availi vaalipeliä vaatimalla pienituloisille keveämpää verotusta.  Aktiivimallin isä työministeri Jari Lindstrtöm taas esitti ajatuksen, että työkyvyttömiltä ihmisiltä pitäisi poistaa työllisyysvelvoite. Mitä lähemmäksi kevät tulee, sitä enemmän hallitus alkaa omaa politiikkaansa vastustamaan.

Tämä ei varmaan kenellekään tule yllätyksenä. Sama kaava on toistunut vaaleista toiseen niin kauan kuin olen niitä edes välttävästi seurannut. Porvarit puhuvat siitä, kuinka pienten ihmisten asemaa pitää parantaa. Laman jälkeen kuitenkin kaikki hallitukset ovat leikanneet budjettia kerta toisensa jälkeen. Kaksi viime vaalikautta ovat olleet kylmää kyytiä ja tiukkaa budjettikuria.

Lupaukset on petetty kerta toisensa jälkeen. Varmasti kaikki muistavat kuvan viime vaalien alla, jossa kaikki hallituksen puheenjohtajat poseerasivat kylttien kanssa ja lupasivat, että koulutuksesta ei leikata. Koulutusleikkaukset olivat kuitenkin yksi hallituksen ensimmäisistä päätöksistä.

Kauniita sloganeita on keksitty aina vaalien alla hämäämään äänestäjiä. Viime kertoina Kokoomus on puhunut itsestään työväenpuolueena ja lupaillut yhteisiä talkoita. Keskusta puhui viime vaaleissa siitä, kuinka yhdessä pistämme ”Suomen kuntoon”.

Ensi kevättä ajatellen tärkeintä on olla unohtamatta, mitä nykyinen hallitus on Sipilän johdolla saanut aikaan.  Leikattu on lähes kaikesta. Työttömille on tarjottu keppiä aktiivimallin muodossa. Työntekijöille taas työehtosopimuksissa työaikaa lisättiin ja lomarahoja leikattiin. Samaan aikaan veronkiertoon ei olla puututtu, rikkaiden verotusta pääoma ja yhteisöverojen muodossa ei olla kiristetty ja valtio-omaisuuden myyntiä ja yksityistämistä on jatkettu liikenneministeri Bernerin johdolla.

Liian usein samat puolueet ovat politiikastaan huolimatta saaneet jatkaa vallan kahvassa. Perussuomalaisten jytkyt ja jatkojytkytkin jäivät torsoiksi, kun puolueesta tehtiin Kokoomuksen ja Keskustan kumileimaisin maahanmuuttopolitiikan kiristymisen hinnalla.

Ensi kevät voi tuoda muutoksen parempaan. Meiltä kommunisteilta se vaatii omien teemojen esille tuomisen lisäksi, että osoitamme kerta toisensa jälkeen, kuinka porvarit puhuvat toista mutta päätökset eivät ole kaunopuheiden mukaista.  Politiikassa tärkeämpää teot ja tehdyt päätökset. Tämä on viesti vietäväksi vaalikentille ja keskusteluihin. Muutosta parempaan suuntaa tarvitaan, ennen kuin se on myöhäistä.


Julkaistu alunperin Tiedonantaja-lehden elokuun 2018 numerossa




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti