Yksi kaupunkien tärkeä tehtävä on joukkoliikenteen organisointi. Usein se on tärkeä liikkumismuoto vähävaraisille, opiskelijoille ja vanhuksille tai ylipäätään niille joilla ei omaa autoa ole käytössä ja välimatkat ovat pitkiä.
Valittettavasti omasta kotikaupungistani Kuopiosta ei voi tämän asian suhteen olla liiemmin ylpeä. Itselleni asiasta on tullut käytäntöä kun muutin Särkiniemeen noin 4 kilometrin päähän keskustasta. Hankin itselleni viime viikolla 20 matkan kortti pahempien syysmyrskyjen ja paukkupakkasten varalta. Kuopion paikallisliikennettä hoitava Koiviston Auto-yhtymään kuuluva Kuopion liikenne pitää huolen siitä, ettei julkisten käyttäminen opiskelijahinnallakaan ole päivittäistä huvia. Itseni hankkima 20 matkan kortti maksaa sekin jo 25 euroa opiskelijalle. Niin sanottu 30 päivän näyttölippu eli kuukausikortti maksaa opiskelijallekkin 45 euroa muille 59 euroa kuussa. Opiskelijatukien määrä pitää huole sitä, että vielä tällä etäisyydellä ottaa sadekelilläkin allensa mielummin pyörän kuin paikallisliikenteen bussi.Etenkin kun kertalipun hinta on 3,20 euroa.
Tässä kieltämättä tuntee Kuopiolaisena opiskelijana Helsinkiläiset etuoikeutetuiksi. Helsingissä opiskelija reissaa rajattomasti kuussa puolella hinnalla Kuopiolaiseen verratuna.Huomaten myös sen,että Helsingissä bussien vuorovälit ovat lyhyempiä ja hintaan sisältyy toki myös mahdollisuus ottaa metro, juna tai raitiovaunu kulkuvälineeksi.
Miksi Kuopiossa paikallisliikenne sitten on niin kallista esimerkiksi juuri Helsinkiin verrattuna? Siksi,että Kuopio on yksityistänyt ja monopolisoinut liikenteensä Kuopion liikenteelle joka päättää hinnoista. Helsingissä hinnat pysyvät alempana ja palvelut parempina koska siellä liikennettä hoitava HSL-yhtymä on julkisen päätöksenteon alaisuudessa ja palvelee näin paljon paremmin käyttötarkoitustaan. Kuopiossa hinnat eivät pahemmin yksityisautoilusta luopumiseen kannusta.
Viime viikolla Helsingin sanomat kertoi jutussaan kuinka eteläisessä rajanaapurissamme Virossa ollaan pääkaupunkiin puuhamassa ilmaista joukkoliikennettä (http://www.hs.fi/ulkomaat/Tallinna+puuhaa+joukkoliikenteest%C3%A4+maksutonta/a1305594628364). Jutussa Tallinnan apulaiskaupunginjohtaja Taavi Aas arvioi kaupungin menettävän lipputuloja noin 12 miljoonan euron verran. Pyrkimyksenä Tallinnassa on julkisen liikenteen käyttöön kannustaminen. Miksi tämä ei onnistuisi myös meillä Suomessa esimerkiksi Kuopiossa? Se toki vaatisi ensin kaupungin liikenteen yksityistämisen lakkauttamista. Tässä olisi kannatettava vaihtoehto ajettavaksi seuraavaksi kaudeksi kaupunginvaltuustoon. Toimivan ja ilmaisen joukkoliikenteen puolesta!