torstai 29. marraskuuta 2012

Maksullista tietoa

Eilen meinasi kieltämättä mennä soijamakkara väärään kurkkuun kun kuulin kouluruokapöydässä melkoisen järkyttävän tiedon: Helsingin sanomat tekee verkkopalvelustaan maksullisen .http://yle.fi/uutiset/helsingin_sanomien_uudistus_herattaa_verkkolehtimarkkinat/6383539 Ilmaisia artikkeleita saa tästä lähtien lukea vain viisi kappaletta viikossa. Laajempi katseju maksaa 9,90 euroa kuussa.

Kyse on toki myös aika ilkeästä tempusta Hesarille kaikkia käyttäjiään kohtaan. Mutta lähtökohtaisesti ajatus uutisista joiden lukeminen on maksullista kuulostaa nykyisessä "tietoyhteiskunnassa" järjettömältä ajatukselta. Siis käytännössä tieto maksaa, eli käänteisesti: ei rahaa, ei tietoa.

Itselleni ajatus on ainakin täysin absurdi. Toki jollain tasolla se on uusi vaihe nykyisessä talousjärjestelmässämme. On luonnollista, että jos kaikki halutaan yksityistää ja tehdä palveluista maksullisia ovat uutiset ja tieto ylipäätään myös yksi osa tätä kehitystä. Helsingin sanomat osoittaa maksullisen verkkopalvelun luomisella mielipiteensä sen suhteen, ettei heidän mielestään köyhillä ole oikeutta tai tarvetta lukea päivittäisiä uutisia ja saada tietoa maailman tapahtumista.


Vanha sanontahan kertoo, että tieto on valtaa. Jos tieto on maksullista tarkoittaa se sitä, että tietoa saa vain rahalla jolloin raha on valtaa... ei kun hetkinen niinhän se taitaakin jo nykyään olla.

Tämän jälkeen on kyllä turha ihmetellä, miksi Suomessa toimii verorahoilla maksettu Yleisradio jonka uutiset ovat yhtälailla kaikkien saatavilla maksuttomasti. Ilman tietoa on vaikea toimia. Hesarin taktiikalla köyhät ja vähävaraiset saadaan varmasti olemaan vielä varmemmin hiljaa omista ongelmistaan. Ja kapitalismin voittokulku sen kuin jatkuu.