Valitettavan usein kuule työttömyyteen liittyen kommentteja, että työttömyys olisi työttömien oma vika, ja että tämän hetkisessä taloustilanteessa ei voida lisätä valtion työpaikkoja.
Kummatkin väitteistä ovat täysin tuulesta temmattuja. Ensinnäkin väite siitä, että työttömät vain loisisivat tukien varassa. Suomessa on tällä hetkellä kirjoilla 300 000 työtöntä. eli tilastollisesti noin 8-9 prosenttia joka kuukausi. Samaan aikaan vapaita työpaikkoja kuukausittain on noin 30 000, näistäkin toki osa erilaisia pätkätöitä.
Tilannetta siis voi verrata lapsuuden synttäreiltä tuttuun tuolileikkiin. Tässä tapauksessa leikissä suhdeluku on yksi tuoli kymmentä "leikkijää" kohti. Työpaikan saaminen siis on todellakin osittain tuurista kiinni.
Mitä tulee valtiovallan toimenpiteisiin työllisyyden suhteen, niin nykyiset "kannustimet" ja tukityöpaikat ovat varsinainen karhunpalvelus työttömille. Näissä tapauksissahan siis työtön pääsee muutaman kuukauden kokeilujaksolle harjoittelijaksi työpaikkaan, jonka pitäisi johtaa vakinaiseen työsuhteeseen. Itse en kyllä näitä tapauksia ole montaakaan kuullut, vaan yleensä työt loppuvat harjoittelujakson jälkeen, ja tilalle hankitaan uusi harjoittelija, he kun ovat työvoimana halvempaa kuin normaalit työntekijät.
Sinänsä siis tukityöllistämisen tavoitteet ovat hyvät. Käytännössä tämä vain ei tällä hetkellä tuota haluttua lopputulosta. Nykyisen kaltainen malli ei tule vähentämään työttömyyttä. Tarvittaisiin toimia, jotka aidosti velvoittavat yrityksiä työllistämään nykyistä enemmän ihmisiä.
Pk-yritykset eivät nykyisellään ole tämän suhteen se ongelmallinen alue vaan nimenomaan suuret yritykset. Ei tarvitse muistella vuottakaan pidemmälle taaksepäin, kun muistaa erilaisten suuryritysten joukkoirtisanomia, Nokia etunenässä. Suuria yrityksiä pitäisi velvoittaa nykyistä kovempien sanktioiden kautta ajattelemaan muutakin kuin osakkeenomistajan etua. KomNL teki syksyllä kannanoton, jossa vaadimme, että irtisanomiset pelkistä tuotannollisista syistä täytyy tehdä rangaistavaksi, mikäli kyseinen yritys tuottaa voittoa.
Työpaikkoja ei synny pelkästään työläisiä työnhaussa potkimalla, vaan myös työnantajien on tultava aidosti vastaan ja otettava sitä kuuluisaa yhteiskuntavastuuta, joista työntekijöille aina huudellaan.