Viimepäivinä on julkisuudessa ja poliittisessa keskustelussa on puhuttanut hyvin paljon hallituksen eri lakiesitykset ja sisäiset erimielisyydet. Ajattelin pureutua hieman niihin. Varmaankin jo hiukan hiipuva mutta pitkään esillä ollut lakiesitys on sähköpostien urkintalaki. Myös lex-nokiaksi hyvin paljon kutsuttu. Tätä lakia on oikeastaan suurimmaksi osaksi vain arvosteltu huonoksi julkisuudessa. Eduskunnassa ollaan vaadittu laki esityksen pois vetämistä. Mutta eihän tietenkään ministeri Linden ole tätä tehnyt. Lakihan mahdollistaa yrityksille työntekijöidensä sähköpostien tunnistietojen tarkkailun. Suomeksi sanottuna tarkailla minkälaisia sähköposteja työntekijä lähettää. Kuulemma tämä vähentää yritysvakoilua. Ihmetyttää vain, että mitä se auttaa siinä vaiheessa kun johtaja saa tietoonsa työntekijän lähettäneen salaista tietoa muualle. Virhehän on jo tapahtunut. Ei sitä voida siis millään lailla estää. Laki myös vähentää melkoisesti tavallisen työntekijän vapautta. Siirrytään oikeastaan takaisin 30-lukulaiseen työntekijöitä tarkkailevaan työ kulttuuriin. Tätä en sanoisi hyväksi asiaksi. Mutta minkäs sille nyky-Suomessa voi että hallitus juoksee suur yritysten tarpeiden perässä. Tämähän parantaa kilpailua ja luo uusia työpaikkoja sekä hyvät oltavat vähäosaisille. Lainoppineet ovat myös arvostelleet sitä että laki antaa yritysjohtajille suuremmat valtaoikeudet kuin tavalliselle poliisille tutkia ihmisen sähköposteja. Saa nähdä saadanko tämä esitys kaadettua eduskunnassa.
Toinen viimepäivinä esiinnoussut asia on ollut eläkeiän nostaminen kahdella vuodella. Tämä alkaa vuonna 2012 jolla tavalla nostetaan eläkeikää 2 kuukautta vuodessa. Tämä on osoitus taas siitä kuinka halutaan ihmisten pysyvän töissä poissa yhteiskunnan varoista. Kuten eräs poliitikkokin torstaisella kyselytunnilla totesi ettei ongelma ole niinkään eläkeiän alhaisuus vaan se että monet ihmiset jäävät pois työelämästä varhain loppuunpalamisen ja sairauksien takia. Eläkeiän nosto ei tähän auta yhtään mitään. Oikeastaan vain huonontaa tilannetta. Toistaalta myös työpaikkojen väheneminen johtaa siiihen tilanteeseen että harvat ovat töissä ja he sitten puurtavat pidempään. Mitäköhän ihmeen ideaa tässäkin esityksessä on. Se ei työllisyystilannetta auta yhtään. Pidentää vain vanhempien ihmisten työssäolo aikaa.
Kolmas asia johon aijon ottaa kantaa on hallituksen omat sisäiset erimielisyytensä. Vihreät kuulemma sooloilevat. Ainakin muiden hallituspuolueiden mielestä. Melko moni vihreiden kansanedustaja on poissa hallituksen yhteisestä linjasta lex-nokia kysymyksissä. Tämä kuulostaa taas demokratian murentamiselta. Eikö se riitä että poliitikkojen jotka ajavat omia asioitaan täytyy äänestää aina puolue ryhmän mielipiteiden mukana. Nyt täytyy olla kolmen muun hallituspuolueen kanssa samassa linjassa joka asiassa. Hallituksen oikein piti antaa lupa että toinen vihreiden ministereistä sain äänestää lex-nokiaa vastaan. Kuitenkin demokratiassa ja edsuskunnassa toimivat kansanedustajat jotka kansa on sinne valinnut eivätkä eri puolueet jotka saavat aikaan keskustelua ja sitten laki päätetään aina hallituksen mielipiteiden mukaan. Ei se ole mitään demokratiaa. Jokaisella kansanedustajalla pitää olla oma mielipiteensä jonka mukaan äänestää asioita. Ei ryhmäpuheejohtajan antama käsky.
Eiköhän tämä riittänyt taas tältä erää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti