sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Vapun jälki tunnelmia

Näin myöhään yöllä alko taas pyöriä asiat jotka ovat oikeastaan jo pari päivää pyörineet päässä.
Ja kyseessä on tietenkin iki ihana ja lähes loppuun kulunut aihe eli talouskriisi/taantuma/lama taikka millä nimellä sitä itse haluaakaan kutsua. Ruvennut näin vappuviikonloppuna taas mietityttämään nämä asiat kunnolla. Ympäri maailmaa ja etenkin Suomessa kävi vappumarsseilla enemmän ihmisiä kuin moneen vuoteen. Itse en marssilla käynyt kun tuli vähän juhlittua railakkaammin vappuaaton ja päivän välisenä yönä. Puheita kuitenkin pidettiin joka paikassa ja etenkin vasemmisto puolueet vannoivat työläisten olojen huolehtimisen puolesta. Seuraavassa on ote SKP:n puheenjohtajan Yrjö Hakasen vappupuheesta Kuopiosta 1.5.2009:

"Me kommunistit haluamme, että ihminen asetetaan liikevoittojen tavoittelun edelle.
Vaadimme demokratian ulottamista myös sinne, missä nyt hallitsee suuri raha.
Haluamme perusteiltaan toisenlaisen yhteiskunnan,
jossa ihmistä ja luontoa ei alisteta ahneudelle, riistolle ja väkivallalle."

Asiahan on samaa kuin yleensäkkin mutta tällä kertaa tuntuu että tässä on kyteytetty oikein hienosti nyky 2000-luvun kommunisti aate. Puheen löytää kokonauisuudessaan SKP:n sivuilta http://www.skp.fi/ajankohtaista.php?juttu=1970 SDP:n vappupuhe josta otteen kuulin oli hieman vanhaa ja kliseistä. SDP ei kuitenkaan enää nykyään mikään kunnon vasemmistopuolue ole. Tietenkin jos sillä aikoo profiloitua ja oikeasti ajaa niin onnea vaan. Hallituksen politiikka ei kuitenkaan näytäe edelleenkään millään tavalla edes yrittävän kunnolla elvyttää taloutta. Tai yrityksille kyllä suolletaan rahaa mutta kunta talous on pahassa jamassa. Ollut jo pitkän aikaa. Ja Helsingissä vain sosiaalijohtaja shoppailee huonekaluostoksia http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Helsingin+sosiaalijohtajan+sisustuslasku+71%C2%A0900+euroa/1135245371113
On taas oikeat paikat rahavirroille löydetty. Ja vielä pahempaa on valtion monien kymmenien miljoonien satsaus uuteen ohjuskalustoon. Itse en muutenkaan varustelua rauhan aikana liiemmin ymmärrä mutta etenkin keskellä talouskriisiä se on järjetöntä. Valtio on menossa alamäkeen ja tärkeämpää olisi huolehtia irtisanotuista työntekijöistä. Mutta rahat suolletaan aivan muuhun suuntaan. Ei veron maksajilla enää kohta riitä rahat tälläiseen shoppailuun. Päättäjien on otettava itseään kunnolla niskasta kiinni ja tartuttava toimiin laman uhkaa vastaan. Tai kohta koko Suomi jonottaa sossun luukulla.

2 kommenttia:

  1. Aivan. Asetetaan vain ihminen voittojen tavoittelun edelle. Kiistely käy vain siitä, kuka se ihminen on.

    VastaaPoista
  2. Miksi ihmeessä ihmisiä pitää jaoitella. Eikö se että sanoo ihmiset käsitä kaikkia ihmisiä varallisuudesta ja taustasta riippumatta? Tai ainakin pitäisi.

    VastaaPoista