sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Kaupallistunut joulu

Joulu tulla jolokottaa tuossa neljän päivän päästä niin tällainen aihe pitää läjäyttää esiin. Jouluhan minulle kristittynä on Jeesuksen syntymäjuhla. Nykyään myös monet ei kirkkoon kuuluvat viettävät maallistunutta joulua eli syövät jouluruokia ja antavat tuttavilleen lahjoja. Lahjojen antaminen on tärkeä osa joulua mutta se on asia joka on mennyt yli.

Tänä vuonna jo lokakuun alussa näin kuntamme kaupassa joulukoristeita yms. joulukrääsää myytävänä. Aivan liian aikaisin sanon minä. Olen kyllä niin sanottu jouluihminen mutta joulua pitäisi mielestäni alkaa mainostaa aikaisintaan marraskuun loppupuolella. Nykyään asia ei ole näin. Tuntuu että joulun mainostaminen aikaistuu vuosi vuodelta. Kohta varmaan joulukalentereita myydään heti juhannuksen jälkeen.

Mutta muutenkin joulu on kaupallistunut aina vain. Televisio on täynnä jouluisia mainoksia. Etenkin lasten ohjelmien aikaan mainoskanavilla tulee lelumainoksia yms. Koko touhua on vaikea päästä karkuun. Kaupatkin odottavat joka vuosi joulua pelkkänä vuoden suurimpana kulutusjuhlana. Koko alkuperäinen joulun idea on siis hävinnyt. Vaikka lahjojen antaminen kuuluu jouluun ei lahjoja tarvitse olla aivan järjetöntä määrää ja mahdollisimman kalliita ja hienoa. Itsekkin tekemä lahja on ihan yhtä hyvä. Tarkoitus on vain muistaa toista ihmistä.

Syyhän kuitenkin on aina vain kapitalististunut yhteiskunta. Kaikki on kaupallistettava. Riippumatta sen alkuperäistä merkitystä. Pääsiäinenkin rupeaa olemaan melko kaupallistunut juhla pääsiäismunien yms. kanssa.

Mutta joka tapauksessa muistetaan tänä jouluna kerrankin alkuperäinen joulun merkitys oli se sitten perhejuhla tai kristuksen syntymä. Ei anneta kaupallisuuden tunkea joka ikiseen elämänalueeseemme. Hyvää joulua kaikille lukikjoille siis jo näin pari päivää etukäteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti