maanantai 5. huhtikuuta 2010

Onko raha paha asia?

En ole kahteen kuukauteen ehtinyt blogiani päivitellä. Syynä on ollut ylioppilas-tutkinnon kokeet jotka veivät pitkälti ajan hiitolomasta aina maaliskuun loppuun asti. Mutta nyt ne ovat tältä keväältä ohi ja loppukevät hieman helpompaa koulun osalta. Joten ajattelin kirjoittaa välillä taas tekstiä blogiini.

Tämä aihe tuli minulle mieleen eilen pitkällä automatkalla isovanhempien luota. Tietenkin asia on välillä muutenkin mielessä. Ja etenkin kommunismiin liittyvissä keskusteluissa se nousee usein esiin. Onko raha kaiken pahan alku ja juuri? Ja mihin sitä yleensä edes tarvitaan?

Raha on nykytaloudessa vaihdonväline. Rahaa käyttämällä vältämme joutumisen vaihdantatalouteen. Rahaa on aina ollut olemassa. Tai ainakin jonkinlaista valuuttaa. Ja sitä on valitettavasti yleensä joillakin enemmän kuin toisilla. Se taas synnyttää eriavoisuutta ihmisten välille. Nykymaailmassa raha ratkaisee aivan liikaa.Mutta mihin rahaa tarvitaan? Eikö talous pyörisi ilman sitä? Jos markkinatalouden kannattajilta kysyy niin ei toimisi. Ihmiset eivät tekisi töitä ja talous sekoaisi.

Mutta unohdetaan oikeistolaisten mielipide ja mietitään miksi ihminen ylipäätään käy töissä? Saadakseen rahaa, se on totta. Mutta pihin hän haluaa rahaa? Ostaakseen tavaroita joilla pitää elintasoa yllä. Ja pitääkseen yhteiskunnan toiminnassa. Normaali ihminen ei ajattele haluavansa voittoa tai osakkeen arvoja. Tavallinen henkilö haluaa vain elää elämäänsä ja hankkia elantonsa.

Miten asia muuttuu jos rahan poistaa yhtälöstä? Ihmiset tekevät tuotteita itselleen ja toisilleen pitääkseen oman elintasonsa pystyssä.Eli siis kommunistinen talous. Miksi tämä ajattelumalli ei toimi? Joidenkin mielestä ihminen ei tee työtä jos ei ole pakko eikä siitä saa palkkaa. Mutta verrataan näitä normaaleihin kotitöihin. Luultavasti moni ihminen siivoa kotiaan, laittaa ruokaa ja hoitaa lapsia saamtta siitä palkkaa. Miksi? Jotta asiat kotona toimisivat. Mikä on sitten syy ettei tätä ajattelumallia voi laajentaa koko yhteiskuntaan?

Tällä tekstilläni siis haluan osoittaa kuinka rahan ja pääoman pitäminen itsestään selvyytenä. Raha ei lopulta ole kuin tapa kasvattaa eriarvoisuutta. Se ei loppujenlopuksi helpota millään tavalla vaihdantaa. Tai vaikka parantaisikin, se ei oikeuta siihen , että se jakautuu epätasaisesti. Vai onko väärin haluta hyvää elintasoa kaikille ihmisille? Joidenkin mielestä se tietenkin on. Mutta kysymys on siitä asettaako edelle rahan vai ihmisen.

2 kommenttia:

  1. Raha helpottaa vaihdantaa koska raha asettaa erilaisille asioille yhteisen mitan. Myös sosialistisissa maissa on perinteisesti ollut käytössä jokin rahayksikkö, vaikka esim. Neuvostoliitossa sitä ei ainakaan alkuaikoina kutsuttu rahaksi.

    Kulttuurista sitten riippuu mitkä asiat kuuluvat rahavaihdon piiriin. Esimerkiksi täällä Suomessa ei ole tapana vaihtaa seksiä rahaan ja Keniassa ei ole tapana vaihtaa karjaa rahaan.

    Talouskasvu johtuu kapitalistien rationaalisesta ahneudesta jonka aspekteja ovat pääoman tuotto ja työväestön riisto. Nämä itseasiassa ovat sama asia.

    Jos rahaa tai yksityisomaisuutta ei ole, kapitalistilla ei ole keinoja lisätä tai rationalisoida tuotantoaan ja sitä kautta voittojaan. Talouskasvua motivoi kapitalistien ahneus. Jos motivaattori poistetaan, talouskasvu loppuu tai ainakin heikkenee.

    Tasapalkkaisuus tai omistamisen lakkauttaminen vähentäisi työntekoa, koska monet ihmiset näkisivät paremmaksi jäädä kotiin juomaan kaljaa (jota saisi ilmaiseksi). Onkin pelkkää fasistien propagandaa väittää että työ tekisi ihmisen vapaaksi. Yksittäinen ihminen pärjää kyllä mainiosti ilman työtäkin, mutta toisaalta ihmiskunta kokonaisuudessaan on nyt ja aina heitettynä välttämättömyyden maailmaan, jossa jonkun on tehtävä ne työt.

    Järjestelmiä organisoida työnteko on monia. Komentotalous nojaa pakkoon, mutta markkinatalous pukee oman olemuksensa vapauden valekaapuun.

    Kapitalistiseen logiikkaan kuuluu muuten toisaalta niukkuuden luominen ja toisaalta taas talouden laajentaminen yhä uusille elämänsfääreille.

    VastaaPoista
  2. Yritin juuri osoittaa, että tavallinen ihminen tekee työtä sen takia, että yhteiskunta pyörisi.

    Vaikka siinä ei tietenkään pakkoa olekkaan niin jokainen ihminen tai ainakin suurinosa ymmärtää, ettei yhteiskunta toimi ilman välttämättömien töiden tekoa.

    Ja se ei ole komentotaloutta, jos ihmiset sen itse valitsevat.

    VastaaPoista