keskiviikko 11. elokuuta 2010

Yleinen asevelvollisuus - Miksi?

Nyt se sitten on alkanut eli siviilipalvelus. Vuosi valtiolla hommissa. Siitä ensimmäinen kuukausi Lapinjärven koulutuskeskuksessa koulutusjaksolla. Tämän jälkeen 11 kuukautta kestävä työpalvelus valtiolle yleishyödyllisessä paikassa. Jokaiselle tuttua joka on siviilipalveluksen käynyt. Ja tulee olemaan tuttua kaikille jotka käyvät siviilipalveluksen aatteensa estäessä asevelvollisuuden suorittamisen. Kuten yllättäen myös itselläni.

Ymmärrettävästi viimepäivien aikana yleinen asevelvollisuus ja siviili- ja asepalvelusmiesten eriarvoiset asemat ovat mietityttäneet. Siis asevelvollisuushan kestää joko 6,9 tai 12 kuukautta. Normaali kenttäväki selviää 6 kuukaudella. Osa kuten autonkuljettajien minimimäärä on 9 kuukautta. 12 kuukauden palvelus on upseereiksi kouluttautuvilla. Ja tosiaankin siviilipalvelus on automaattisesti 362 vuorokautta eli vuoden.

Tätä voi hyvin pitää epäoikeudenmukaisena. Miksi armeijankävijät pääsevät lyhyemmällä ajalla läpi palveluksesta kuin siviilipalvelusvelvolliset? Tälle ei oikeastaan ole mitään järkeenkäypää perustetta. Siviilipalvelusvelvollisia vain halutaan tällä tavoin rangaista valtion taholta kun he eivät voi vakaumuksensa vuoksi mennä armeijaan.

Toinen syy saattaa olla myös pelko siitä, että siviilipalveluksen lyhentäminen 6 kuukauteen aiheuttaisi ryntäyksen siviilipalvelukseen. Itse en näe tässä mitään väärä. Voi hyvinkin olla, että monet vakaumukseltaa mahdollisesti sotaa vastustavat ihmiset valitsevat armeijan siksi, että siitä selviää lyhyemmällä palveluksella. Ja armeijassa he sitten keskeyttävät muutaman päivän jälkeen. Mitä hyötyä tästä on yhteiskunnalle? Mielestäni ennemminkin haittaa.

Suomi on myös yksi harvoista länsimaissa jossa on poliittisia mielipidevankeja. Tarkoitan siis totaalikieltäytyjiä. Ne asevelvolliset jotka kieltäytyvät sekä siviil- että asepalveluksesta joutuu istumaan vankilassa 6 kuukautta. Siis pelkän vakaumuksen takia! Voiko tämä olla mahdollista länsimaisesa "demokratiassa". Mielestäni ei. Tästä ihmisoikeusjärjestö Amnesty myös huomauttelee Suomea tasaisin väliajoin.

Mutta millä tavalla tästä päästäisiin eroon? Tekemällä asevelvollisuudesta vapaaehtoinen. Näin sotaa vastustavat voisivat vain jättää palveluksen väliin. Tämä tulisi myös halvemmaksi valtiolle ja nopeuttaisi opiskelusta valmistumista.Kuitenkin tutkimusten mukaasn 70 prosenttia ikäluokasta valitsisi asepalveluksen vaikka se olisi vapaaehtoinen. Itse en tietenkään tästä tiedosta pasifistina ole iloinen mutta se osoittaa, että suurinosa ikäluokasta kävisi asepalveluksen joka tapauksessa. Tämän ei pitäisi olla liian radikaali ajatus edes Suomessa. Kuitenkin tulevaisuudessa armeija tarvitsee vähemmän miesvoimaa teknologian kehittyessä. Tietenkin itse lakkauttaisin koko armeijan. Mutta se on vielä kaukana Suomessa. Yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen olisi kuitenkin hyvä alku. Ja se ei syrjisi ketään aatteeltaan sodanvastaista.

1 kommentti:

  1. Allekirjoitan kaikki sun mietteet aiheesta. Sivari on tarkoituksella pidempi, jotta se olisi "rangaistuksenomaisempi". Mystistä on myös kutsunnat, missä pitäisi kertoa eri vaihtoehdoista tämän velvollisuuden suorittamiseen. Enpä muista sivaria paljon mainostetun!

    Yksi erittäin suuri ja perustuslain vastainen epäkohta on se, että Jehovan todistajat eivät joudu käymään armeijaa. Ihmettelen vaan erittäin paljon, miksi heidän vakaumuksensa on valtion silmissä parempi tai oikeutetumpi kuin jonkun muun? Perustuslaissa taidetaan mainita jotain ihmisten tasavertaisesta asemasta uskontoon, sukupuoleen jne...

    VastaaPoista