Jäänyt taas syksyn aikana blogin päivittäminen vähälle. Näin itsenäsyyspäivänä on kuitenkin jo lähes perinteen vuoksi kirjoitettava suomalaiseen identiteettiin ja itsenäisyyteen liittyvistä asioista. Ja mikä olisikaan parempi aihe kuin viime päivinä paljon mediassa esillä ollut rakas/vihattu itäinen naapurimme Venäjä.
Mikäs siinä Venäjässä siis suomalaisia oikein pelottaa? Monille se edelleen tuntuu olevan se, että Venäjä vielä joku päivä hyökkää aseelisesti Suomen maaperälle. Venäjä kuulemma on tätä ennenkin tehnyt jonka takia se tietenkin tekee sitä jatkossakin. Tutkitaampa hetki ihan historiaa. Kuinka monta kerta Suomi on sotinut valtion kanssa jonka nimi on ollut Venäjä? Vastaus on: ei kertaakaan. Toki Venäjä ei ole aina ollut saman niminen jonka takia tälläinen tulkinta on pilkunviilausta. Kuinka monta kertaa siis Suomi on sotinut Venäjän tai samalla alueella toimineen valtion kanssa. Vastaus tähän: kaksi kertaa eli Talvi- ja Jatkosodissa Neuvostoliittoa vastaan. Ja historiallinen fakta vain on se, ettei idästä olla Suomeen hyökätty kuin näissä sodissa. Nyt moni tietenkin miettii, että onhan Venäjä monen sadan vuoden aikana hyökännyt monesti Suomeen eri sodissa. Ei vain kertakaikkisesti ole. Näissä sodissa entinen Venäjä soti Ruotsia vastaan. Suomi itsenäistyi vasta 6 joulukuuta vuonna 1917 jolloin on mahdotonta, että Suomi olisi sotinut minkään valtion kanssa ennen kyseistä päivää. Tämä vain on historiaa joka suurelta osalta jää unohduksiin.
Toinen on Venäjän deomkratia tai se, ettei siellä mitään demokratiaa ole. Sunnuntaina Venäjällä järjestettiin parlamenttivaalit. Tämän johdosta Suomen media on taas päässyt kertomaan siitä kuinka Venäjä on epädemokraatiinen diktatuuri joka kasvattaa vuosi vuodelta sotilasmenojaan. Outoa kyllä, suomalainen media kyllä kertoi kuinka Etyj on arvostellut Venäjän vaaleihin liittyen duuman ulkopuoleisten puolueiden sulkemista vaalien ulkopuolelle. Media ei kuitenkaan keväällä kertonut yhdessäkään valtalehdessä tai televisiokanavalla kuinka Etyj arvosteli eduskuntavaaleihin liittyen erilaista kohtelua eduskuntapuolueiden ja eduskunnan ulkopuoleisten puolueiden välillä mediassa. Itseäni myös ihmetyttää kuink hyvin Venäjän valtapuolueen vaalivilppi oikein onnistui kun sen kannatus laski viime vaalien 2/3 osan enemmistöstä vain yli puolen määräenemmistöön. Tätä voi pitää melkoisen vaalitappiona.
Itseäni mietityttää aina, että mitä syytä Venäjällä edes olisi hyökätä Suomeen olipa se kuinka epädemokraattinen tahansa? Tai toisin sanottuna, mitä Suomessa on mitä Venäjä haluaisi? Minkään luonnonvarojen takia Venäjä ei Suomeen tule hyökkäämään. Ja diplomaattisissa suhteissa Suomella ei Venäjän kanssa ole ongelmia. Mutta niin kyllähän Neuvostoliitto silloin 72 vuotta sitten hyökkäsi ilman mitään syytä. Totta mutta kyseessä tosiaankin oli Neuvostoliitto jonka johdossa oli vallanhimoinen ja ehkä jopa jollain tavalla mielenvikainen Stalin. Itse en siis murehtisi asiasta ainakaan ennen kuin Putin ei ole tapattanut miljoonia ihmisiä siperian vankileireillä. Venäjä pelkoon ei siis ole syynä mitään muuta kuin vanhat traumat joista olisi ihan oikeasti joskus kiva päästä eroon.
Niin ja loppuun on pakko huomauttaa ettei kukaan vain keksi stalinisti leimaa alkaa antamaan niin en ole Venäjä myönteinen olen monilta osin Venäjä vastainen. Venäjällä on ongelmia demokratian kanssa ja se on joiltain osin "sotahullu valtio". Niitä vain valitettasti löytyy myös lännen suuntaan katsoessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti