Nettikeskustelu on nykyään täynnä erilaisia kliseisiä, jo moneen kertaan kaadettuja argumentteja. Niin sanotut kortit lentelevät keskusteluissa tiuhaan, ja osa niistä on päässyt myös julkiseen valtakunnallisen tason keskusteluun. Tässä lista eri korteista, osittain pahemmuus/paremmuusjärjestyksessä:
1. Neuvostoliitto-kortti
Tämä kortti viuhuu usein vaihtoehtoista talouspolitiikkaa käsittelevissä keskusteluissa. Se on etenkin kommunisteja kohtaan luultavasti yksi käytetyimmistä korteista. Tällä kortilla yritetään usein perustella sitä, miksi kommunismi ei talousjärjestelmässä tule toimimaan. "Neuvostoliitossa ihmisillä ei ollut hyvä olla" tai "Neuvostoliitto kaatui omaan mahdottomuuteensa" ovat tämän kortin kliseisimpiä esiintymismuotoja.
Varmaan moni ymmärtää, että tämä argumentti perustuu täydelle typeryydelle. Oli kommunistisesta aatteesta mitä mieltä tahansa, niin historian tapahtumien automaattiset uusiutumiset tulevaisuudessa eivät pidä paikkaansa. Jos minä en ole koskaan juossut maratonia, tarkoittaako se sitä, etten sitä koskaan tule juoksemaankaan? Hyvin usein itse tämän kommentin nykyään kuullessani en jaksa jatkaa keskustelua talouspoliittisista vaihtoehdoista, ennen kuin vastapuoli esittää jotain pätevämpiä, paremmin argumentoituja väitteitä.
2. Stalin-kortti
Toinen kliseisistä kommunisteja kohtaan käytyistä korteista. Tätä korttia käytetään usein esimerkiksi jos kommunistiksi itsensä julistava henkilö arvostelee Suomen sotahistoriaa tai Naton ja EU:n toimia Ukrainan kriisin suhteen. "Stalin tappoi miljoonia ihmisiä" on kortin yleisin esiintymismuoto.
Kukaan ei varmaan kiellä, etteikö Stalin olisi tapattanut miljoonia ihmisiä vankileireille. Sillä asialla vastaanargumentointi täysin toisessa kontekstissa kertoo kuitenkin vastapuolen vajavaisista argumentointitaidoista. Hyvin usein kyseisen kortin esittäjä on silkka nettitrolli.
3. "Mummon kaiman veljenpojan siivoja näki, että mamu ajoi Bemarilla" -kortti
Tämä on kliseinen maahanmuuttokeskusteluun liittyvä argumentti. Monen nykyisen Perussuomalaisten kansanedustajan, jopa mepin poliittinen menestys perustuu kyseisen kortin levittelyyn.
Korttihan tässä tapauksessa perustuu siihen, että jollain netin keskustelupalstalla tai sivustolla leviää, usein perätön tieto, maahanmuuttajien tekemistä rikoksista, jota sitten käytetään häikäilemättä keppihevosena omien mielipiteiden esiintuomisessa. Perussuomalaiset ja Muutos 2011 edustajat ovat toki olleet tässä ahkerimpia, mutta kortin käyttäjiä löytyy myös muista puolueista ja eri kansalaisliikkeistä.
Valitettavan usein kyseinen kortti perustuu nimenomaan väärälle tilastotiedolle, tai asiakirjoille, joiden paikkaansapitävyyttä vastapuoli ei pysty todistamaan. Toisaalta myös valitettavasti kortin käyttäjät eivät itse tätä pidä minkäänlaisena ongelmana, ja se varmasti omalta osalta selittää sitä, miten Perussuomalaiset ovat nousseet Suomen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.
4. Venäjätrolli -kortti
Venäjätrolli -kortti on liidellyt tiuhaan erityisesti viimeisen vuoden aikana. Tämän kortin syntyyn syyllisiä, tai heidän ansiotaa, miten asian haluaa nähdä, on Suomen valtamedia, YLE ja Helsingin sanomat etunenässä.
Nykyisessä keskustelukulttuurissa tuntuu olevan täysin hyväksyttävää hiljentää vastapuolen argumentit sillä, että hän on Venäjän salainen internetagentti. Klassinen esimerkki keskustelusta eteni itselläni muutama viikko takaperin seuraavalla tavalla: "Mutta ethä sä voi olla samaa aikaan kommari ja pasifisti". "Ai miksi
en?". "No ku Stalin tapatti miljoonia". " Kokoomuksen aate tappaa
miljoonia ihmisiä nälkään". " Aa oot Venäjä-trolli". Toki huomattavaa oli, että edellä mainittu Stalin -kortti heitettiin tässä tapauksessa ensin. Keskustelun aiheena olivat Aseistakieltäytyjäliiton saamat nuorisoavustuksent tuet OKM:ltä.
Venäjätrolli -kortti on siitä vaarallinen kaikkiin muihin kortteihin verrattuna, että sitä käyttävät sumeilematta nykyään kaikki Suomen valtamediat. Nato ja EU-vastaisuus yritetään hiljentää pelkällä trolliksi syyttämisellä, ja näin vain asettaa vastapuolen argumentti kysenalaiseksi ilman sen suurempaa yritystä ymmärtää, että maailmanpolitiikan kysymyksissä asioilla on usein kaksi puolta.
Venäjätrolli -kortti onkin itsessään täysin trollaava kortti keskustelussa, jossa vastapuoli yritetään hiljentää kun omat pätevät argumentit ovat päässeet loppumaan.
5. Mun isoisä oli sotaveteraani -kortti
Tätä korttia näkee käyettävän usein keskustelussa armeijasta, armeijan määrärahoista ja turvallisuustilanteesta. Kyseisen kortin heittämisellä yritetään pönkittää oman argumentin paikkaansapitävyyttä, niin kuin se, että sukulainen on sotinut Suomen puolesta, tekisi hänen lapsestaan saatikka lapsenlapsista sen enempää oikean ja pätevän mielipiteen edustajaa.
Yksi kortin variaatio on myös ilmaista oma, korkea armeija-arvonsa ja osoittaa näin, että henkilö ymmärtää rauhankysymystö ja Suomen ulkopoliittista tilannetta paremmin kuin vastapuoli, eli minun tapauksessani siviilipalveluksen käynyttä kommunistia
6. "SKP on vaan pieni puolue" -kortti
Kyseinen kortti ei ole yleinen, mutta vasemmiston sisällä sitäkin enemmän käytetty. Kortin klassinen käyttötapa on tilanteessa, jossa SKP:n edustaja arvostelee eduskunnan vasemmanlaidan toimintaa. Tässä tapauksessa omaa asemaa ja pätevyyttä yritetään pönkittää kertomuksilla hallituksen saavutuksista, kannatuksen ja kansanedustajien määrästä tai siitä, että SKP on vanhojen ihmisten änkyräpuolue.
Kortin käyttö sinänsä on toki ironista, etenkin jos yritetään puhua yhteistyöstä, koska yhteistyötä usein on valtakunnan tasolla ensimmäisenä torppaamassa Vasemmistoliitto.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Näidenkin korttien lisäksi internetkeskustelu toki on pullollaan mitä erilaisempia argumentteja. Niiden yhteinen piirre kuitenkin usein on se, että niitä käytetään viimeisenä oljenkortena omien argumenttien loppuessa. Voinen siis antaa neuvon, mikäli edellä mainittuja kortte nettikeskustelun maailmassa tapaat: "don't feed the troll".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti