keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

Oikeudenmukaisempaa verotusta

Ajattelin tällä kertaa ottaa käsittelyyn verotuksen ja sen, miten sitä tulisi seuraavalla vaalikaudella muuttaa.

Suurten puolueiden linja on melko samaa. Verotusta tulee nostaa. Toiset nostaisivat palkkaverotusta toiset taas kulutuksen verotusta eli arvonlisäveroa. Suurinpana arvonlisäverotuksen korotusten puolustajana on ollut Kokoomus. Sen mielestä kulutuksen verotus on oikeudenmukaisempaa koska se vaikuttaa enemmän suurituloisiin kuin pienillä valtion tuilla eläviin.

En tiedä millä kaavalla Jyrki Katainen tällaisen tuloksen saa. Esimerkiksi jos vertaillaan valtion tuella elävää ihmistä joka saa 500 euroa kuukaudessa ja suomalaista keskituloista joka tienaa noin 2000 euroa kuussa verojen jälkeen. 500 eurolla elävä luultavasti käyttää tai käyttäisi 400 euroa kuukaudessa pelkkiin ruokiin. Keskituloinen 2000 euroa tienaava käyttää luultavasti samat 400 euroa ruokaan. Näin ollen 500 euroa tienaava käyttää 80 prosenttia tuloistaa ruokiin ja keskituloinen 2000 euroa tienaava käyttää ruokiin 20 prosenttia. Jos ruoan arvonlisävero nousisi 2 prosentilla tuntuu se enemmän pienituloisemman lompakossa kuin keskituloisen jolla on varaa käyttää myös muuhun kuin ruokaan. Ja tämän pystyn laskemaan itse pitkäm matematiikan A:lla.

Asia mistä suuret puolueet ovat samaa mieltä on se, että pääomaverotusta on nostettava. Tämä siis tarkoittaa sitä, että nykyinen 28 prosentin vero nostetaan 30 prosenttiin. Eli säilytetään tämä vero tasaverona kuten ennenkin. Kuitenkin edelleen huomattavasti alhaisemmalla tasolla verrattuna palkka verotukseen.

SKP:n tavoitteena on nostaa seuraavalla vaalikaudella kiristää suurenpien tuloluokkien verotusta. Nykyään Suomessa kuitenkin progressio loppuu n. 6000 euron kuukausittaisten bruttotulojen jälkeen. Pääomaverotuksesta on tehtävä myös progressiivinen ja pääomatuloista on maksettava myös kunnallisveroa samoin kuin palkkaverosta. Verotetaan siis niitä joilla on varaa maksaa, eikä oteta lisää niiltä joilla muutenkin on jo tiukkaa. Oikeudenmukaisempaa verotuksen puolesta! Äänestä SKP:tä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti