tiistai 1. maaliskuuta 2011

Perusturvan puolesta!

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL kertoi tänään uutisen. Tai luultavasti asia ei ollut uutinen ainakaan opiskelijoile, työttömille ja eläkeläisille. THL:n selvityksen mukaan nykyiset perustulot, eli esimerkiksi opintoraha ja toimeentulotuki, eivät riitä edes kohtuulliseen minimikulutukseen. Selkeämmin sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että nykyiset valtion tuet ovat aivan liian pieniä nykyiseen hintatasoon verrattuna.

Tähän on johtanut hallituksen nykypolitiikka. Hallitus on omasta mielestään kaventanut tuloeroja ja nostanut heikko-osaisimpien elintasoa eniten sitten 90-luvun laman. THL:n selvityksestä voi päätellä, ettei sekään paljoa ole. Opintotuen sitominen indeksiin on halltuksen mielestä ainakin liian kallista. Leikatakkin pitäisi kuulemma seuraavalla vaalikaudella. Valitettavasti leikkauskohteena taitaisivat olla nämä perustulot jos nykyhallituspohja pääsee jatkamaan. Eivätkä tietenkään miljardin puolustusmenot. Puolustuksemme on turvattu. Miksi ihmeessä puolustetaan tällaista lisääntyvää pahoinvointia?

Onneksi ratkaisu on olemassa. Nimittäin SKP:n ajama perusturva-aloite jota tietenkin itsekkin ehdokkaana kannatan. SKP siis vaatii perusturvan jokaiselle jolla ei ole muuten mahdollisuutta hankkia elantoaan eli esimerkiksi opiskelijat, työttömät, eläkeläiset yms. Perusturvan taso olisi 900 euroa. Tämä on linjassa THL:n selvityksen kanssa jonka mukaan asumiskustannusten jälkeen yksin elävällä ihmisellä muihin menoihin pitäisi jäädä vielä noin 600 euroa.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa Helsingissä asuva opiskelija. Opintoraha on nykyään 300 euroa. Sen päälle voi saada vielä 200 euroa asumistukea. Yhteensä tulot kuukaudessa ovat siis noin 500 euroa. Helsingissä vuokraan menee yleensä soluasunnossakin vähintään 200-300 euroa. Tämän jälkeen opiskelijalle siis jää muihin menoihin noin 200-300 euroa. Tämä on vain puolet THL:n esittämästä 600 eurosta. Eli 900 euron perusturva vastaisi näin THL:n esitystä.

Tämä 900 euron perusturva siis kuuluisi kaikille jotka eivät ole palkkatyössä. Tulo olisi myös veroton. Perusturva-aloitteeseen liittyen SKP esittää myös,että 1100 euroa tulisi olla verottoman tulon raja. Jotta ihmisiä kuitenkin kannustettaisiin töihin ehdottaa SKP 1500 euroa minimipalkaksi. Tämä olisi myös vastaus erityisesti nuoria koskevaan pätkätyöläisyyteen. 1500 euron minimpalkka kannustaisi siis työnantajia työllistämään työntekijänsä vakituisiin työsuhteisiin.

Tämän takia siis kannattaa äänestää eduskuntavaaliessa Suomen kansan puolustajaa - SKP:tä!

2 kommenttia: