sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kuopiolaista liikkumista

Urheilun harrastamismahdollisuudet ja ulko- ja sisäliikuntapaikat tuntuvat nousseen jonkinlaiseksi vaaliteemaksi Kuopiossa. Täytyy siis itsekkin niistä hieman kirjoittaa.

Yleisesti Kuopio on hyvä kaupunki aktiivisen liikkujan kannalta. Itse jonkin verran lenkkeilyä harrastavana ihmisenä olen iloinen Kuopiolaisista lenkkeilyalueista. Useista paikoista ympäri kaupunkia löytyy lenkkipolkuja jopa monien kymmenien kilomerien verran. Myös Kuopiolaista latuverkostoa kehutaan usein hyvin hoidetuksi ja laajaksi. Asiat ovat omasta mielestäni monia muita suuria kaupunkeja paremmalla tolalla.

Kuopiolaisten rakkaille urheilulajeille eli jalkapallolle ja jääkiekolle löytyy myös paljon harrastusmahdollisuuksia. Jalkapallokenttiä löytyy ympäri kaupunkia. Suurin osa kentistä soveltuu myös muuhun kuin pelkästään jalkapallon pelaamiseen. Jäähallejakin löytyy kaksin kappalein.

Sisäliikuntapaikat kuitenkin tuppaavat olemaan kiven alla. Olen itse yrittänyt hankkia konservatorion oppilaskunnan käyttöön viikottaista sisäliikuntavuoroa tähän mennessä kuitenkin tuloksetta. Salit tuntuvat olevan melko täyteen varattuja etenkin keskustan alueella.

En tiedä onko oma tuntemukseni harhaa mutta tuntuu, että usein niin ulko- kuin sisäliikuntapaikkojenkin varauksissa ohi sählyporukoista ajavat seurojen junioritoiminta. Kaikki kunnia toki Kuopiolaiselle urheilukasvatukselle (vaikka se ei jääkiekossa näytäkkään tuottavan tulosta) mutta tilaa olisi kuitenkin kaupungin puolesta varattava myös ihan tavallisten pulliaisten käyttöön. Esimerkiksi jäähalleissa ja muissa ulkokaukaloissa olisi hyvä säilyttää myös tavallisia yleisövuoroja jotta kaikki pääsevät harrastamaan lempilajejaan eivät vain suurten seurojen juniorit.

Useissa vaalikoineissa on Kuopiota koskien kysytty, että pitäisikö kaupungin rakennuttaa uusi iso sisäliikuntahalli. Itse olen sitä mieltä, että tässä taloustilaneessa ei. Urheilun ja liikkumisen tukemista ei pidä toki lakkautaa. Mutta sinä vaiheessa kun puntarissa ovat joko terveyspalveluiden ylläpitö tai se, että jätetään uuden liikuntasalin rakennuttaminen tuonnemmaksi, ajavat omalla arvoasteikollani terveyspalvelut edelle.Liikkumiseen tulee panostaa muilla tavoin. Kannustamalla nuoria liikkumaan oma-aloitteisesti. Itse en liikunnan harrastamiseen tarvitse muuta kuin sen, että pistän lenkkarit jalkaan ja takin niskaan ja lähden lenkille. Se ei välttämättä vaadi uusia suuria halleja. Vaikka urheilu toki tärkeää ja mukavaa ajanvietettä onkin. Ei kuitenkaan kustanneta sitä lähipalveluita lakkautamalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti