torstai 4. lokakuuta 2012

Maksuttoman terveydenhuollon puolesta!

Hyvinvointivaltion määritelmään kuuluu, että valtio takaa kansalaisilleen hyvät ja ilmaiset terveydenhuoltopalvelut. Valitettavasti tällä perusteella voidaan todeta, ettei Suomi ole hyvinvointivaltio. Kouluterveydenhuoltoa lukuunottamatta suomalainen terveydenhuolto käytännössä maksaa.

Valitettavasti Kuopiokaan ei ole tämän suhteen poikkeus. Omalääkärimaksut on jokaisen Kuopiolaisen täysikäisen terveyspalveluiden käyttäjän maksettava ensimmäisiltä kolmelta käynti kerralta vuoden aikana. Maksut siis ovat enimillään 41,80 euroa vuodessa. Summa ei ehkä kuulosta suurelta mutta jopa itselläni miettiessä pienellä opiskelijabudjetilla elämistä ei ihan helposti tule hakeuduttua omalääkäripalveluiden äärelle sen tehdessä 13,80 euron loven lompakkoon per käyntikerta. Etenkin kun Kuopiossakaan jonot lääkäripalveluihin eivät ole lyhyet. Ja täytyy vain toivota, että jos itsensä telookin niin ei tekisi sitä yöaikaan. KYS:sin yhteispäivystyksessä käynti näet köyhdyttää kukkaroa lähes kaksinkertaisen määrän eli 27,50 euroa käyntikerralta.

Yksi silkka vitsi "ilmaisten" terveyspalveluiden suhteen ovat Suomessa hammaslääkäripavelut. Ympäri Suomea akuutteja tapauksia lukuunottamatta kunnalliseen hammaslääkäriin pääsy saatta ilman akuuttia päivystystarvetta venähtää puolesta vuodesta vuoteen. Lisäksi palvelu on kokokaan kuntalaisen itsensä maksettavana.

Toki kohtuuttomien kulujen estämiseksi palvelumaksukatto on 636 eurossa vuodessa. Toki maksukattoon ei huomioida "esimerkiksi hammashoidon, sairaankuljetuksen ja erikoismaksuluokan lisämaksuja, lääkärintodistusmaksuja, yksityislääkärin lähetteellä tehtävien laboratorio- ja röntgentutkimusten maksuja eikä tulosidonnaisia maksuja." (lähde: Kuopon kaupungin terveyssivut). Noin 5000 euron vuosituloilla täytyy siis vain toivota, että pysyy terveenä.

Palvelumaksujen lisäksi terveydenhuollon ongelmana on sen ulkoistaminen ja yksityistäminen. Hyvänä esimerkkinä jo eduskuntaaalien aikaan tekemäni teksti siitä mitä yksityistäminen pahimmillaan saa aikaan kuntalaisten kannalta: http://tuukkak.blogspot.fi/2011/03/ihmisten-hyvinvointia-ei-saa.html. Yksityiseltä puolelta palveuiden ostaminen tuo hyvin harvoin säästöjä kunnan budjettiin. Lisäksi se eriavoistaa ihmisiä palveluiden saatavuuden suhteen. "Rahalla saa ja hevosella pääsee" tuppaa olemaan tilannetta hyvin kuvaava sananlasku.

Mitä siis Kuopiossa tulisi tehdä? Säilyttää kaikki terveyspalvelut kaupungin itsensä tuottamana. Lisäksi poistaa kaikki terveydenhuollon palvelumaksut kaikilta asiakasryhmiltä ja näin tehdä terveyudenhuollosta aidosti kunnan tuottama ilmainen hyvinvointipalvelu. Tämä tekisi ihmisistä myös tasavertaiset palveluiden saatavuuden suhteen. Pidetään siis laadukkaat ja ilmaiset terveydenhuolon palvelut kunnan omana toimintana. Kulttuurin ja lähipalveluiden puolesta leikkauksia vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti