Yksi näiden vaalien kuumista puheenaiheista tuntuu olevan niin sanottu lähidemokratiakysymys. Mitä se siis minun mielestäni on ja mihin sitä tarvittaisiin.
Omasta mielestäni esimerkiksi erilaiset kaupunginosavaltuuustot olisivat askel kohti lähidemokratiaa. Etenkin suuurissa kaupungeissa valtuutetut ovat etääntyneet liikaa arkipäiväisistä asioista. Laajoja alueita ei kukaan valtuutettu pysty hallitsemaan.Tämän takia pienemmät paikkalliset päätöksentekoelimet parantaisivat huomattavasti tavallisten ihmisten vaikutusmahdollisuuksia.
Ja parhaana puolena tässä asiassa olisi se, että se aktivoisi ihmisiä mukaan päätöksentekoon. Tosiasia on se, että ihmiset ottavat osaa päätöksentekoon sitä enemmän mitä lähemmäksi päätettävät asiat tulevat. Kun kyse olisi esimerkiksi omasta kotitiestä ja päätös sen ylläpidosta tehtäisiin kaupunkiosavaltuustossa olisi se luultavasti monelle motivaattori lähteä mukaan kokoukseen esittämään omia enäkemyksiään asia suhteen.
Toki kaupunginosavaltuustot eivät olisi ainoa tapa parantaa kunnallista päätöksentekoa. Toinen tapa parantaa sitä olisi järjestää eri asioista useammin valtuustoa sitovia kuntalaisäänestyksiä. Tämä toki on mahdollista jo nykyisen kuntalain puitteissa. Kuntalaisten omalla aktiivisuudella voidaan saada esitys aikaan kun sen allekirjoittaa prosentti kunnan äänestysikäisistä asukkaista. Tähän olisi kuitenkin hyvä saada aktiivisuutta myös valtuustojen tasolla. Jos kyseessä olisi iso kuntalaisia koskeva asi, tulisi asiasta järjestättävä kansanäänestys.
Valitettavasti hallituksen ajamat kuntauudistukset vievät lähidemokratian nimenomaan toiseen suuntaan. Esimerkiksi jos Espoo ja Vantaa liitettäisiin Helsinkiin, kaventaisi se huomattavasti kansalaisten demokratiaa kunnanvaltuutettujen suhteen pienentyessä huomattavasti asukasmäärään nähden. Kuntaliitos voi olla haitallinen myös ilman suuria asukasmääriä. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa kuntien koot olisivat kuntalaisten kannalta aivan liian suuria demokratian kannalta kun yksi valtuusto päättäisi ihmisten asioista jotka asuvat monen sadan kilometrin säteellä kunnan keskuksesta.
Tämän takia kehitys on nimen omaan vietävä toiseen suuntaan, kohti lähidemokratiaa - todellista demokratiaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti