tiistai 2. huhtikuuta 2013

Voiha kuntaliitos!

Kyllä oli taas miettimistä viime viikolla, kun Keski-Uudenmaan kunnat esittivät yhteistä kuntaliitosta. Kuntaliitos koskisi 10 kuntaa ja uuden suurkunnan koko olisi noi 240 00 asukasta (http://www.keski-uusimaa.fi/artikkeli/229460-kuuma-kunnilta-esitys-jattikuntaliitoksesta) Itse vanhana Mäntsäläläisenä (joka toki välillä on mielessäin) kuulostaa muutos aika radikaalilta.

Mikä syy Keski-Uudenmaan kunnilla on liittyä toisiinsa? Kaikki kunnat Uudellamaalla ovat kasvukuntia, Veronmaksukykyä kunnista löytyy eikä mikään kunta ole pahasti veloissaan tai vaikeuksissa tuottaa peruspalveluitaan.Oikeastaan Uudenmaan kunnat ovat parhaiten voivia nykyisistä Suomen kunnista.

Syy tähän tuntuu olevan tähän vain ja ainostaan peruspalveluiden ja hallinnon keskittäminen. Toki hallitus aina lupailee kuinka kuntaliitos nimenomaan takaa palvelut myös pienille syrjäkylille paremman kuntatalouden ansiosta. Käytäntö on kuitenkin eri kuten viime vuoden kesäkuussa blogitekstissäni osoitin. Liian monessa paikassa Suomessa on kuntaliitosten ansiosta muodostunut käytännöksi helposti yli 50 kilometrin matka peruspalveluiden luo.

Pelkona on, että kuntien yhdistyessä Uudellamaalla lähipalvelut heikkenevät. Esimerkiksi Mäntsälän osalta tämä voisi tarkoittaa kaikkien virka-ajan ulkopuoleisten lääkäripäivystysten siirtymistä 30 kilometrin päähän Hyvinkään keskussairaalaan missä tätä nykyä jo yö- ja viikonloppupäivystys hoidetaan.

Tämä olisi myös melko paha isku lähidemokratialle. Nykyään Mäntsälä on suuruusluokaltaa 20 000 ihmisen kunta. Järvenpää ja Hyvinkää suurimpina kuntia noin 40 000 asukkaan kuntia. Siirtyminen 240 000 ihmisen kuntaan vähentää melkoisesti yhden äänestäjän painoarvoa kunnan asioissa nykyiseen verrattuna. Lisäksi monet hallinnolliset virat lakkautettaisiin säästösyistä.

Trendi on nykyään aivan päinvastainen kuin mitä pitäisi olla. Nimenomaan kuntia pitäisi pilkkoa pienempiin paikallisiin päätöksentekoelimiin ja lähipalvelujen saatavuus tulisi pitää inhimillisellä tasolla jokaiselle suomalaiselle. Ei suurkunnille! Kyllä lähidemokratialle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti