keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Paha paha alkoholi

Viime päivinä Suomessa on vellonut julkinen keskustelu siitä, pitäisikö keskioluen myynti palauttaa takaisin Alkoon pois ruokakaupoista. Ajatuksen julkituoja oli peruspalveluministeri Susanna Huovinen. Hänen mukaansa uudistus vähentäisi alkoholin suurkulutusta ja näin ollen vähentäisi alkoholin haittavaikutuksia.

Itse olen ministeri Huovisen kanssa eri linjoilla. En ymmärrä millä logiikalla alkoholin kulutus vähenisi vaikka keskiolut siirrettäisinkiin myytäväksi alkoon. Tämä toki lyhentäisi muutamalla tunnilla alkoholin päivittäistä saatavuutta. Henkilökohtaisesti en kuitenkaan näe eroa siinä myydäänkö kaljaa alkossa vai ruokakaupassa. Joko hoidan ostokset kauppareissulla tai sitten teen erillisen keikan Alkossa.

Kyse alkoholin haittavaikutusissa ei ole siitä, mistä alkoholia saa, minkä vahvuisen ja mihin aikaan, vaan Suomalaisesta asenteesta alkoholin käyttöön. Suomalainen mentaliteetti tuntuu liian usein olevan se, että kun juodan, niin sitten juodaan pää kerralla täyteen. Esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopassa alkoholia saa myydä tavallisessa katukioskissakin vaikka vuorokauden ympäri. Eikä näissä maissa mitään suuria alkoholiongelmia ole. Juomakulttuuri näissä maissa on yleensäkkin enemmän se, että otetaan muutama olut tai viinilasi kavereiden kesken iltaa istuessa eikä harrasteta niin sanottua humalahakuista juomista.

Alkoholin haitat Suomesta eivät häviä sillä, että keskiolutta saisi vain Alkosta. Alkoholin haittojen ehkäisyn suhteen tärkeämpää on asennemuutos enemmän Keski- ja Etelä-Eurooppalaiseen suuntaan jossa alkoholi ei ole niinkään päihde vaan mukava ajanvietto tapa. Lopetetaan siis keskustelu siitä missä alkoholia myydään ja aletaan opetella kohti sivistynyttä alkoholikulttuuria myös täällä pohjolassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti