tiistai 24. kesäkuuta 2014

Seksuaalisen tasa-arvon puolesta

Katsoin Areenankin kautta näkyvän Stephen Fryn dokumentin homofobiasta ja sen syistä ja seurauksista. Dokumentissä esitetyt mielipiteet olivat toki lähes naurettavia, toisaalta taas järkyttäviä. Valitettava tosiasia kuitenkin on, ettei homovastaisuutta tarvitse etsiä meidän kotoista Suomeamme kauempaa.

Toki Suomi on valovuosia edempänä useiden muiden maiden ihmisoikustilaneesta. Suomessa homoutta ei ole pidetty rikosta saatikka sairautena yli 30 vuoteen. Kuitenkin yhteiskunnassa on edelleen tahoja, jotka haluavat horjuttaa tätä. On Päivi Räsänen, jonka mielestä homous sotii hänen uskoaan ja raamattua vastaan, Pentti Oinonen, jonka mielestä homot eivät saa tanssia linnassa ja James Hirvisaari, joka pelkää homosaation johtavan siihen, että lapsia voi ostaa vapaasti kaupasta.

Tänään YLE nosti uutisessaan esiin Facebookissa käydyn keskustelun ay-järjestöjen tuesta ensi viikon lopun Pride-tapahtumaa kohtaan. Eri keskusteluissa ihmiset ovat pitäneet SAK:n, STTK:n ja Akavan osallistumista Pride-tapahtumaan paheksuttavana, ja osa on harkinnut eroamista ammatiliitosta vastalauseena toiminnalle. Kuitenkin, kuten oheisessa uutisessa todetaan, on ammattiliittojen tuki Pridelle ja Setan toiminnalle luonnollista. Suomen laki kieltää syrjinnän työpaikoilla kaikissa tapauksissa, mukaan lukien seksuaalinen suuntautuminen. Tämän takia ammattiliittojen tuki syrjinnän vastaisiin kampanjoihin on tärkeää.

Ihmeellistä on se, miksi tällaisia mielipiteitä löytää vielä tänäkin päivänä länsimaaksi itsensä mieltävästä valtiosta. Raamattuun tai luonnonjärjestykseen vetoaminen on jo vanhentunutta ja monesti kumottua argumentointia.

On outoa, että homoseksuaalisuutta ja heidän adoptio-oikeuttaan pidetään yhä erikoisena asiana. Luultavasti moni homojen oikeuksien vastustaja ei mieti jatkuvasti heteroystäviensä sänkypuuhia. Miksi se sitten kiinnostaa, kun kyseessä on kaksi saman sukupuolen edustajaa? Kyse ei ole pelkästään seksuaalisuudesta. Homo- niinkuin heteroparisuhteissa kyse on kuitenkin ennen kaikkea rakkaudesta. Mielestäni on väärin, että ihminen saisi rakastaa ainoastaan vastakkaista sukupuolta, kun homous kuitenkin on luonnollostia siinä missä heterouskin.

Pridea varmasti marssitaan ja asiaa pidetään esillä myös tulevaisuudessa. Taistelu jatkuu niin kauan kuin ihmiset ovat tasa-arvoisia lain edessä seksuaalisuudestaan huolimatta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti