sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

"Työväenpuolue" Kokoomus

Viime viikkoina, ja ylipäätään viime vuosina, Perussuomalaiset ovat olleet mediassa ja julkisessa keskustelussa suuri puheenaihe. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, mistä meidän Suomessa oikeasti pitäisi olla huolissamme, eli oikeiston ja erityisesti Kokoomuksen tämänhetkisestä kannatuksesta.

Eri gallupeissa, ja viimeisissä viidessä vaalissa, Kokoomus on porskuttanut kärkipaikalla. Vaalisloganeissa on puhuttu niin "työväenpuolueesta" ja "työväen presidentistä" kuin "Toivotalkoista". Kuitenkin. mitä tällä hallituskaudella, ja mahdollisesti tulevaisuudessa, nämä talkoot pitävät sisällään?

Koko menneen hallituskauden ajan Kokoomus, Jyrki Kataisen johdolla, on julistanut, kuinka tärkeää julkisen talouden leikkaukset ovat. Leikattu onkin urakalla. Toinen asia onkin se, ovatko kaikki tasapuoleisesti näihin leikkauksiin osallistuneet.

Toki pääomaverotukseen tehtiin kosmeettinen korotus. Entisen 28 prosentin sijasta pääomatulovero on, tuloista riippuen joko 30 tai 32 prosenttia. Jos kuitenkin mietitään yli 50 000 euron pääomatuloja, joista 32 prosentin veroa joutuu maksamaan, on saman tulon palkkaverotus huomattavasti korkeampaa.
Samaan aikaan Suomessa on yksi Euroopan alhaisimmista yhteisöveroista, kun se vuoden alusta laskettiin 20 prosenttiin entisestä 24,5 prosentista.

Mistä sitten muuten on leikattu? Suurimpia leikkauksia on osoitettu kuntien valtionosuuksiin usemman miljardin edestä. Lisäksi eri arvonlisäveroja on korotettu, esimerkiksi vuoden 2012 alusta alkaen lehdet joutuivat arvonlisäveron piiriin. Tämän vuoden budjettineuvotteluissa odotetttavissa on eri tukien,  kuten opintotuen, indeksikorotusten jäädyttämistä ja lapsilisän leikkaamista.

Tasapuolisilta nämä talkoot eivät minun mielestäni kuulosta. Jostain kumman syystä Kokoomus kuitenkin oli eurovaaleissa yhä Suomen suurin puolue. Valitettavasti tulevaisuus ei näytä yhtään sen valoisammalta. Muutama viiikko sitten Kokoomuksen puoluehallitus teki esityksen puoluekokoukselle, että Suomessa poistettaisiin ay-maksujen verovähennysoikeus. Tämä olisi selvästikkin tapa pienentää ay-liikkeen vaikutusvaltaa kuten Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski Helsingin sanomien haastattelussa totesikin.

Myös eurovaalien ääniharava ja puolueensa puheenjohtajakisan kärkiehdokas Alexander Stubb on viime viikkoina esittänyt hyvin oikeistolaisia mielipiteitään mediassa. Stubb kertoi torstaisessa Helsingin sanomien puheenjohtajatentissä tavoitteekseen "kokonaisveroasteen alentamisen noin 39 prosenttiin ja julkisten menojen alentamisen noin 50 prosenttiin." Stubb on myös yksi Suomen tunnetuimmista Natottajista. Hän on eri tilanteissa esittänyt vievänsä Suomen Kokoomuksen johdolla sotilasliiton jäseneksi, vaikka yli puolet kansasta jäsenyyttä edelleenkin vastustaa.'

Perussuomalaisten rasismi ja maahanmuuttovastaisuus ovat toki uhkia Suomelle.  Kokoomuksen harjoittama politiikasta on tavalliselle työläiselle kuitenkin enemmän haittaa, niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Kokoomus ajaa avoimesti Troikan aloittamaa Euroopanlaajuista politiikkaa, jossa palveluita täytyy yksityistää yhä enenevissä määrin, ja julkista taloutta leikata. Tosiasia on se, että heikompiosaiset ovat niitä, jotka tarvitsevat julkisia palveluita. Suurilla tuloilla ei ole mikään ongelma ostaa palveluitaan yksityiseltä.

Niin kauan kuin Kokoomus on suurin puolue Suomessa, ei meno tule muuttumaan toiseen suuntaan. Tämän hetkinen suunta, jossa rikkaat rikastuvat  ja sitä myöten elintasoerot ihmisten välillä kasvavat, on sitä politiikkaa, jota Kokoomus on halunnut jo yli sata vuotta harjoittaa. Sen pukeminen "työväenpuolue" -sloganin alle ei tee siitä yhtään vähemmän oikeistolaisempaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti