tiistai 26. tammikuuta 2016

Poliisi on ystävä?

Aina ennen olen uskonut, tai ainakin toivonut, ettei Suomen poliisilaitos olisi läpeensä paha ja puolueellinen, vaan, että se pyrkisi kaikista ylilyönneistä huolimatta päivittäisessä toiminnassaan turvaamaan kansalaisten hyvinvoinnin. Viime viikot ovat osoittaneet karulla tavalla, että nämä oletukset ovat nykyään silkkaa haihattelua.

Poliisi ei ole edelleenkään ottanut selkeän kielteistä kantaa Soldier Of Odinin partiointiin kadulla. Muutamista soraäänistä huolimatta partiot ovat saaneet toteuttaa marssejaan ympäri Suomea.

Viimeistään menneenä lauantaina poliisi osoitti, mikä sen oikeat motiivit toiminnalleen ovat. Tampereella järjestetty Rajat kiinni!-mielenosoitus poiki vastamielenosoituksen pellepartio Loldiers Of Odinin puolesta. Tapahtumassa pellet tanssivat kadulla ja tarjosivat ohikulkijoille tikkareita ja hyvää mieltä. Poliisi oli varustautunut pellepartiota vastaan mellakkavarustein ja kaksi pelleä sai myös YLEn tietojen mukaan syytteet niskoittelusta, syynä se, ettei poliisin osoittamalla alueella pysytty.

Kyllä, tähän Suomi on mennyt. Kymmeniä äärioikeistolaista marssii kaduilla huutaen "rajat kiinni!" iskulauseitaan, mutta polisii kokee tärkeämmäksi estää pellepartion hauskanpidon. Syytteet siitä, etteivät pellet pysyneet heille osoitetulla alueella, tuntuvat naurettavilta, kun poliisi on viikkojen ajan todennut Odinin sotureiden toiminnan olevan laillista, koska kaikki saavat kaduilla halutessaan liikkua, eikä poliisi voi sitä estää. Kyse on kuitenkin siitä, onko päällä pellen punainen nenä vai nahkatakki Odinin logolla varustettuna.

Absurdimmaksi koko tapahtuneen tekee ylipäätän suuri varustautuminen poliisin taholta. Julkkispoliisi ja kirjailija Marko Kilpi, keskustelussa Ylen A-talkissa viime torstaina, totesi, että poliisi varustautuu mielenosoituksia ja yleisötapahtumia kohtaan voimakeinoilla jotka ovat tarpeelliisia. Loogisesti siis natsien miekkareille riittää muutama poliisiauto vierestä seuraamaan, mutta joukko pellepukuisia ihmisiä tarvitsee huippukoulutetut mellakkavarusteiset joukkojenhallintajoukot paikalle. En sitten tiedä miten poliisi valmistautuisi oikeisiin mellakoihin, joissa olisi paikalla kättä pidempää, jos jo muutamakymmenen pelleä tikkareineen vaatii täydet mellakkavarusteet.

Henkilökohtaisesti voin myös myöntää, että viime syksyn aikana ja etenkin katupartioiden ilmestyttyä katukuvaan, on oma turvallisuus aidosti mietityttänyt. Olen ollut politiikassa hyvin kärkkäillä ja avoimilla mielipiteillä jo vuosia, mutta nyt ensi kertaa blogitekstejä kirjoittaessa tai facebookkiin päivittäessä tulee aidoisti mieleen se, keksiikö katupartio tai muu hörhöporukka hyökätä minun kimppuuni tällä verukkeella.  Tiedän valitettavasti, etten ole ainoa näitä asioita mielessään pyörittänyt "suvakki".

Ei hätää, en ole politiikkaa mihinkään jättämässä. Poliisin viime aikaiset toimet eivät kuitenkaan omaa turvallisuuden tunnetta ole lisännyt. Jos jotain kunnioitusta poliisia kohtaan onkin joskus ollut, niin on se pitkälti viimeistään viime päivien aikana karissut pois. Toivoisin voivani luottaa siihen, että tarvittaessa poliisi olisi paikalla ja takaisi turvallisuuteni. Enää en sen varaan kuitenkaan uskalla laskea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti