sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Talouskriisi

Otsikko kertoo paljon.Tämä on luultavasti yksi ajankohtaisimmista aiheista ympäri maailmaa. Syylliset on helppo löytää nimittäin Yhdysvaltalaisten pankkien liiallinen lainananto joka tuhosi lähes kokonaan heidän taloutensa.Liiallisen globalisaation takia tämä leviää yhä vain enemmän ja enemmän ympäri maailmaa.Maailman pörssit ovat olleet viimeaikoina täysin sekaisin.

Jyrki Katainenkin ihme ja kumma kyllä sanoi eräällä eduskunnan kyselytunnilla talouskriisin johtuva "liian vapaasti toimivasta kapitalismista". Siis yksi Suomen suurimmista markkinatalouden kannattajista mollaa kapitalismia. Tämä ihmetytti minua suuresti.

Talouskriisin takia lähes kaikki maailman maat ovat ajautumassa taantumaan Suomi mukaan lukien. Suomessa toivotaan että taantuma ei ilmenisi kuten 90-luvun alun lamana. Kiina on niitä harvoja maita jotka saattavat selvitä kriisistä ilman pahempia seurauksia. Siellä ollaan ottamassa käyttöön monen kymmenen miljardin pelastuspaketti. Myös Yhdysvaltalaiset uskovat tilanteen lähtevän parempaan suuntaan Obaman ansiosta. Herää kysymys voiko yksi ihminen näin isoa kiven pyörimistä enää pysäyttää?

Omasta mielestäni kriisi on osoitus markkinatalouden huonoista puolista. Aina on pyrittävä voittoon. Mielestäni on mahdotonta että voiton saaminen voi vain jatkua ja jatkua. Tai ainakin näin markkinatalouden kannattajat uskovat. Nykyinen taloustilanne on osoitus siitä että näin ei ole. Raja tulee joskus vastaan ja globalisaation takia yhden suuren valtion kriisi pamauttaa osakekurssit alaspäin kuin lehmänhäntä ympäri maailmaa. Hyviä puolia saattaa olla se että tavallisimmin näissä tilanteissa vasemmiston kannatus nousee. Toivotaan että Suomen hallitus kuuntelisi oppositiota ja alkaisi Jutta Urpilaisen ehdottamaan yhteistyöhön kriisin estämiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti