keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Uusivuosi ja uudet kujeet...

Tässä vaiheessa on mielestäni hyvä pohtia tämänvuotisia tapahtumia ja niiden vaikutuksia tulevaisuuteen.

Alkuvuodesta lähtien ensimmäisenä mieleen tulee keväinen vaalirahajupakka. Tämä oli median lempiaihe parinviikon ajan toukokuussa. Jupakassahan oltiin annettu vajaavaisia vaalirahailmoituksia kevään 2007 eduskuntavaaleista. Jupakka lähti paisumaan ja etenkin keskustalaisten poliitikkojen taustalta löyty Kehittyvien maakuntien Suomi yhdistys joka oli tuhansilla euroilla rahoittanut eri poliitikkojen toimintaa. Yhdistyksen kautta vaalirahoja olivat antaneet esimerkiksi Ideaparkien omistaja Toivo Sukari ja Masku miljardööri Kyösti Kakkonen. Epäiltiin jopa lahjontaa kun huomattiin että pääministeri Matti Vanhanen oli ajanut esimerkiksi Sukarin Ideapark hankkeita. Vanhanen tietenkin kielsi asian ja kommentoi vielä päälle että vaalirahasotkut eivät ole pelkästään hallituksen ongelma. Kun ilmoituksia korjattiin niin huomattiin että 25 korjauksesta 22 oli tullut päähallitus puolueilta eli Kokoomukselta ja Keskustalta. Mutta mitä tämä tulevaisuuteen aiheuttaa? Mielestäni tässä tilanteessa poliitikkoihin luottamus laski jonkinverran. Lisäksi vaalirahailmoitus lakia aijotaan muokata vielä tämän eduskunnan aikana.

Muita pienempiä kohuja olivat Matti Vanhasen aloittama oikeuskäsittely kunnianloukkauksesta kun Susan Ruusunen kertoi kirjassaan Vanhasen syövän uuniperunaa. Tämä oli mielestäni aivan turhaa. Kyllä pääministerin pitää kestää julkisuutta. Juttua ollaan viemässä hovioikeuteen uudelleen käsittelyyn. Toinen kohu oli Ilkka Kanervan tekstiviesti kohu jossa hän oli tekstannut tuhansia viestejä työkännykästään Johanna Tukiaiselle. Lopulta hän erosi ulkoministerin tehtävästään. Tämän paikan otti Alexander Stubb.

Tietenkin suurin asia tänä vuonna oli talouskriisi. Siitä olen jo paljon kirjoittanut joten en enää paljoa viitsi mutta valtiovarainministeriöhän uskoo ensivuonna kasvun menevän miinukselle. Ja nykyään on arkipäivää kuulla lomautus ja irtisanomis uutisia. Tilanne omasta mielestäni ensi vuonna joko huononee tai huononee paljon. Pitää toivoa että nykyhallitus Suomessa saisi edes jotain aikaan. Vaikka ei opposition ehdotuksia kuuntelekkaan.

Syksyllä käytiin myös kunnallisvaalit. Omasta mielestäni on järkyttävää jopa että Kokoomus sai suurimman puolueen tittelin.Kansa selvästikkin haluaa enemmän kuntaliitoksia ja yksityistämistä Se ei voi olla hyvä asia. Ja valitettavasti kannatus näyttää vain nousevan. Saa nähdä miten tällä kertaa petetään vaalilupaukset.Myös Usassa pidettiin presidentinvaalit. Siellä voitti Demokraattien ehdokas Barak Obama. Hän lupasi parantaa nykyistä Usan taloustilannetta. Toivotaan että siinä myös onnistuu.

Myös väkivaltaa on ollut ympäri maailmaa. Pahimapana Kauhavan kouluammuskelu. Ihmeellistä oli se että lähes vuotta ennemmin oli samanlainen tapaus Jokelassa. Silloin hallitus lupasi välittömiä toimia. Asia unohtui lähes parissa viikossa. Nyt toisella kerralla jo alettiin tekemään jotain. Toivotaan että ei tällä kertaa jää puolitiehen. Vai tarvitaanko kolmas kerta ennen kuin tapahtuu kunnolla? Muita väkivaltaisuuksia olivat Georgian kriisi. Se johtui Venäjän ja Georgian suurista erimielisyyksistä. Se kumpi sitten oikeasti teki ja mitä jäi pimentoon. Toivotaan että siellä välit paranevat. Ja juuri viime päivinä alkoi Israelin ja Gazan välinen sota. Hamas tappoi 5 ihmistä. Israel on vastannut tähän mennessä jo 350 ihmisen tappamisella. Pikkuisen yliammuttu kosto? Ja koston kierre vaan jatkuu. Miksi sinne ei voisi lähettää Ahtisaarta rauhanneuvotteluja vetämään. Saihan hän Nobelin rauhanpalkinnon.

Täytyy nyt toivoa että asiat niin rauhan kuin taloudenkin kannalta lähtevät nousuun. Ei tästä hommasta tule muuten yhtään mitään. Viha vain jatkuu ja kapitalistit rällästää. Eniten siitä kärsivät tavalliset ihmiset jotka köyhtyvät tai ovat sodan jaloissa. Hyvää ja toivottavasti parempaa uuttavuotta 2009!!

3 kommenttia:

  1. Ihan mukavan ajattelevaista pohdintaa noinkin nuorelta lukiolaispojalta, mutta todellakin huomaa tekstin olevan peräisin juuri lukiolaispojan "kynästä". Kannattaa panostaa sanavalintoihin ja kieleen, tökerön naiivi tyyli tekee kokonaisuudesta jokseenkin söpösti huvittavan.

    VastaaPoista
  2. Ja ammuskeluhan oli Kauhajoella, ei Kauhavalla.

    VastaaPoista