tiistai 9. joulukuuta 2008

Suomi=Hyvinvointivaltio?

Ajattelin ottaa aiheen joka on mietityttänyt jo pitkään. Nyt tämä tulee enemmän ja enemmän ajankohtaiseksi kun taloustaantuma iskee. Sen tunnusti tänään Suomen pankki.

Mutta asiaan. Suomessa on sanottu olevan maailman paras sosiaalihuolto. Aiheesta löytyy monia epäkohtia. Esimerkiksi Suomen n. 70 000 köyhyysrajan alapuolella elävää ihmistä jotka elävät leipäjonoista saaduilla ruoka avustuksilla.Näistä noin 1000-2000 ovat asunnottomia. Samalla monet suuryritys johtajat saavat monen miljoonan vuosittaisija tuloja ja elelevät leveästi. En tiedä olenko väärässä mutta mielestäni hyvinvointi valtion pitää huolehtia kaikista vähäosaisistaan. Enpä tiedä antaako tuo köyhien suuri määrä hyvää kuvaa Suomalaisesta hyvinvointi valtio mallista? Ja itsenäisyyspäivänä 1000 ihmistä kävi köyhien aterialla Helsingissä. Tilaisuuden järjestäjä sanoi hyvin että minnekköhän tilanne menee taloustaantuman syventyessä?

Samalla voisi puhua työttömyystilanteesta. Se on parantunut jatkuvasti 90-luvun ison laman jälkeen. Mutta nykyään on arki-päivää kuulla kun jokin yritys ilmoittaa lomauttavansa tai irtisanovansa satoja tai jopa tuhansia työntekijöitä perustellen näitä tuotannon parannuksilla. Kuinkakohan moni yritys kuitenkaan on oikeasti niin pahassa jamassa että joutuu pistämään työntekijät pihalle. Tulee taas mieleen kysymys:onko oikein pistää työntekijät pihalle parantaakseen oman yrityksensä tuottavuutta? Omasta mielestäni ei. Etenkin koska lisätyöttömistä tulee lisätaakkaa yhteiskunnalle. Etenkin nykytilanteessa heidän työllistämisensä voi olla vaikeaa. Esimerkkeinä tulee mieleen Kemijärven sellutehdat ja oman kuntani Mäntsälän suurin yksityisen työllistäjän Philipsin tehdas Idman ollaan näillä näkymin ajamassa alas. Taas 170 työtöntä lisää työllistettäväksi. Ei hyvä asia.

Ja kaikki juontuu taas maailmaan mielestäni pahimmasta sairaudesta. Markkinataloudesta. Tämä oikeuttaa tälläiset suur irtisanomiset jotta tuottavuus vaan säilyy. Mutta saako sen tehdä unohtaen omasta mielestäni maailman tärkeimmän arvon- ihmisarvon?

8 kommenttia:

 1. Hienoa, että joku kirjoittaa viimeinkin jotain asiaa, jota voi itse pitää asiana, ei "p*skanjauhantana" niinkuin nimeltämainitsettomien nimeltä mainitsettoman oikeistopuolueen nuorten jäsenten blogitekstejä.

  Ja tää on arvostava viesti. Paljon samantyyppisii ajatuksii kuin itselläni, hienoa.

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla että joku on samaa mieltä asioista.Lue useammin. Tähän liittyistä aiheista tulee varmaan enemmänkin juttua kun ehtinen kirjoittaa.

  VastaaPoista
 3. Yritän nyt linjata mahdollisimman ystävällisesti.

  Tekstisi on jotenkin ympäripyöreää. Kerrot vain joistain tilastoista napsittuja lukuja, mutta et ollenkaan pohdi, mistä nämä ongelmat lukujen suuruudessa johtuu. Ehkäpä ne eivät kerro koko totuutta. Oletko kenties koskaan kuullut puhuttavan suhteellisista köyhistä.
  Mitkä taas ovat ongelmat sosiaaliturvassa? Mielestäni ongelmia siinä onkin, mutta ongelmat jothtuvat melkeimpä enemmän koko sosiaaliturvan olemassa olosta enemmänkin. Sehän aiheuttaa valittamaasi työttömyyttäkin. Ja vosit toki kertoa, miten isopaha markkinatalous aiheuttaa näitä ongelmia hyvinvointivaltioomme. Se jäi tekstistäsi myös auki.

  Ongelma on siis siinä, että rikkaat tienaa ja köyhät ei, koska rikkaat ei anna töitä? Onkohan se nyt näin. Jos tuntisit talouden, voisin sanoa, että ilman voiton maksimointia yrityksillä ei olisi senkään vertaa maksettavaa, sillä mistä niitä rahoja muuten tulisi? Jutta Urpilaisen silinteristäkö?
  Nämä rikkaat yritykset maksavat myös veroja valtiolle, josta sosiaaliturva, jota haluaisit kaiketi korottaa, tulee. Tämä näin alkuun.

  VastaaPoista
 4. Suomi on rikkaimillaan kuin koskaan se on fakta. Ja oletko huomannut että työntekijöitä pistetään kokoajan pihalle?

  Ja nuo luvut ovat ihan tilasto tietoa.

  VastaaPoista
 5. En näe asiassa mitään korrelaatiota. Miksi näin tapahtuu, jos Suomi on rikkaimmillaan. Miksi sitten jotkut saavat potkut. On tälle syynsäkin. Yritysten tulevaisuus näyttää tällähetkellä siltä, etteivät ne voi muuta, kuin karsia työvoimaansa, koska vientimahdollisuudet ensivuonna ovat todella huonot. Mutta sitä suuremmalla syyllä niitä olisi kyllä edes yritettävä, mutta minkäs teet, jos ollaan ahtaalla. Tässä ei pelata yritysten ja niiden omistajien pussiin, vaan Suomen kansan ja valtion talouden pussiin. Kyllä työtä taas riittää, kunhan vain yritykset saadaan taantuman yli pysymään pystyssä uuteen nousukauteen.

  Et edelleenkään antanut mitään selitystä tai ratkaisua näihin "ongelmiin".

  VastaaPoista
 6. "Kerrot vain joistain tilastoista napsittuja lukuja, mutta et ollenkaan pohdi, mistä nämä ongelmat lukujen suuruudessa johtuu."

  Johan minä jo noin sanoin. -.-

  VastaaPoista
 7. Hei ja muuten tiedätkö, missä ne oikeat riistäjät ja leveästielävät miljoonapalkan repijät istuu?

  Jos et keksi, niin katsohan tuosta:
  http://www.kaeraja.com/video/ap060302/

  VastaaPoista
 8. Oletko miettinyt että jos ihmiset pistetään pihalle niin niillä ei ole varaa ostaa yrityksen tuotteita.

  Jonkinlainen noidankehä. Ja ihan mtv3 uutisita noi tilastotiedot on bongattu.

  Ja Suomi on rikkaimmillaan se on fakta. Nyt sen rahat vain menevät yritysten ylläpitoon.

  VastaaPoista