perjantai 3. huhtikuuta 2009

Talouskriisi- paranee vai huononee?

Ohhoi taas tätä maailman nykypolitiikkaa. Pitää taas vaihteeksi siitä kirjoittaa. Eli kaikkihan tietävät tämän nykyisen "talouskriisin" tai "lievän taantuman" joka on meneillään. Ja kukaan ei tiedä mihin suuntaan se menee. Viime vuoden puolella valtiovarainministeri Jyrki Katainen lupaili, että Suomi selviää talouskriisistä pienillä tappioilla. Tammikuussa korjautti kommenttiaan että Suomen bruttokansan tuote saattaa heikentyä kahdella prosentilla tai hieman enemmän. Ja taas ollaan tätäkin arviota nostamassa. EKP laskee ohjauskorkoa minkä ehtii ja maailman 20 kapitalistisinta maata miettii miten tilanne pelastetaan.

Ja Suomessa tilanne ei kohta enää näytä pieneltä taantumalta. Työttömiä tulee lisää ja lisää. Viime aikoina en muista montaakaan arkipäivää jolloin en olisi kuullut uutisia yt-neuvottelujen aloittamisesta. Ja hyvin monia ihmisiä lomautetaan. 45 minuuttia ohjelma Mtv3:lla kertoi tutkimuksistaan joiden mukaan monissa kunnissa työttömyys on puolen vuoden aikana laskenut monia prosentteja. Joensuussa työttömyys on yli 16 prosenttia.

Ja mitä tekee Suomen hallitus? Suoltaa lisää rahaa markkinoille.Siis ei herran tähden mitä ihmettä? Talous on kaatumassa niin annetaan vaan lisää rahaa yrityksiin. Entä peruspalvelut? Ne ovat ennenkin ollet hieman huonossa jamassa. Nyt vielä hallitus ei anna lisätukeaan kunnille. Mistä ihmeestä kunnat rahoja saavat työttömyyden ja terveydenhuoltoon? Nostetaan tietenkin veroja. Sitähän hallitus juuri yrittää välttää. Laskee vain ostovoiman lisäämiseksi veroja entisestä. Talous siis pidetään kasassa palvelujen kustannuksella. Kumpi taas olikaan tärkeämpi raha vaiko ihmiset? Ja vielä valtion raha tilanteesta. Suomi on rikkaimmillaan tai oli rikkaimmillaan ennen talouskriisin alla mitä on koskaan ollut. Siinä olisi hyvää rahaa palveluihin ja muuhun tärkeään. Mutta eduskunta päättää antaa lisää rahaa armeijan ylläpitoon ja rauhanturva operaatioihin.

Ja G-20 maat päättivät eilen kokouksessaan antaa 100 miljardia lisää elvytys rahaa maailman talouteen. Luultavasti nekin menevät kankkulan kaivoon. Tai toivotaan että ei. Mutta sentään tulossa ovat Eu vaalit joissa Eurooppalaiset saavat sanoa itse haluavatko juosta rahan talutushihnassa vai ajatella itseään tai toisiaan ja hyvinvointiaan.

6 kommenttia:

  1. Niin kauan ei voida puhua kuntien talousongelmista, kun sitä rahaa riittää kaikkeet turhaan, kuten taiteiden tai muita ei peruspalveluihin kuuluvia kohteita. Ja pieni rankaisu huonosta politiikasta on ihan kohdallaan.

    VastaaPoista
  2. Talous romahti liiallisen sääntelyn ja vapauden puutteen takia. Yritysten ahne johto tietää, että kriisitilanteissa valtio on aina tukemassa niitä.

    Työttömyys on aivan luonnollista, jos sen alan työtä, jolta irtisanotaan, ei tarvita. Työttömyys on todellakin erittäin valitettava asia ja absoluuttiseen työttömyyteen on pyrittävä. Kannattaa asettaa paradoksaaleja tavoitteita, jotta edes osa niistä toteutettaisiin.

    Suomen hallitus on toiminut kelvollisesti. Yrityksille ei olla syysätty rahaa siinä määrin kuin Yhdysvalloissa, jossa elvytys menee suorana yhtiön kassaan. On parasta, että raha menee kuluttajan kukkaron kautta yritykselle, jotta kannattavuutta syntyy ja jotta teollisuuden pyörät pyörivät.

    Julkisiin peruspalveluihin satsaaminen on kannattamatonta. YKSITYINEN TEKEE SEN TEHOKKAAMMIN! Terveydenhuollon julkisen puolen osuutta markkinoista on vähennettävä ja siirrettävä kolmannelle sektorille. Erilaisilla veroporkkanilla sekä muilla porkkanoilla (joiden ehtona on laatu ja alhaisemmat hinnat kuin nyt yksityisellä), joiden avulla saataisiin uutta talouskasvua ja laatua terveydenhuoltoon. Kunnat tuottaisivat vain osan palveluistaan, joka olisi paljon halvempaa kunnalle ja menot eivät karkaisi käsistä.

    "Talous siis pidetään kasassa palvelujen kustannuksella. Kumpi taas olikaan tärkeämpi raha vaiko ihmiset? " Talous on ihmistä varten eikä ihminen taloutta varten. Laissez-faire, antakaa tehdä!

    VastaaPoista
  3. Kerroppas Matti että missä tätä taloutta on säädelty. Okei Kiinassa. Se onkin selviämässä talouskriisissä. Ja talouskriisi johtuu siitä että Amerikkalaiset pankit antoivat lainoja joita ei maksettu takaisin. Otettiin liikaa riskejä.

    Ja kyllä yksityinen on tehokkaampi ja parempi. Se on fakta. Mutta en sanosi sitä hyväksi asiaksi. Kuitenkin julkiset palvelut ovat halvempia jolloin työttömät ja eläkeläiset käyttävät niitä.Ja juuri eläkeläisethän eniten hoitoa tarvitsevat. Eikö sen pitäisi sitten olla myös laadukasta.

    Ja viimeisestä kommentistasi nyt saisi ihan parin tunnin väittelyn mutta lyhyesti sanottuna niin pitäisi olla. Mutta kuitenkin joillain on enemmän rahaa ja jotkut ovat töissä toisten yrityksistä eivätkä saa itse päättää asioista. Eikö se silloin juuri ole toisinpäin?

    Ja Johannes. Kuitenkin on kuntia jossa rahat ovat kertakaikkisesti lopussa. Itse voin ihan Mäntsälästä kertoa ettei kulttuuriin kauhesti panosteta mutta kuitenkin alkavat rahat olla lopussa työttömyyden takia. Ja Mäntsälä on sentään melko iso kunta.

    VastaaPoista
  4. Kiva lukea taas vaihteeksi oikeata asiaa.
    Ihmettelen, että miten Remeksen Matti ajattelee esimerkiksi työttömän yksinhuoltajan kustantavan lastensa lääkärikäynnit yksityisellä palveluntarjoajalla, kun työttömällä ei kauheasti rahaa ole käytössä?

    Pahoin pelkään, että liian moni suomalainen elää Eurovaalien aikanakin vielä siinä harhakuvitelmassa, että Kokoomuksen ajama linja auttaisi Suomen laman yli.

    Kuten Steen1 sanoo uudessa biisissään (ne räppärit räppää muutakin kuin sitä cheekin liekeissä paskaa): "Älä ruoki lamaa vaan osaakkeenomistajaa"

    Eiliset kolme Murrostorstai-nimen alla kulkenutta mielenosoitusta Helsingissä olivat hyvä kannanotto siihen, että me tavalliset Suomen kansalaiset emme suostu maksamaan kriisiänne. Harmi vain, että mielenosoituksesta uusitoidessa merkille pantiin vain se, että poliisi varautui rähinöintiin ja lopulta uutisoitiin vain kiinniotettujen määrästä ym. ja unohdettiin kaikista tärkein asia. Nimittäin se, että miksi niin moni ihminen lähtisi osoittamaan mieltään, jos tähän yhteiskuntaan oltaisiin tyytyväisiä.

    Mutta toivottavasti oikeistopuolueita kannattavat tulevat huomaamaan, että vapaa markkinatalous ei toimi.

    VastaaPoista
  5. Niinhän se on. Talous kaatuu ja tavalliset ihmiset maksavat sen irtisanomisina ja verorahoistaan.

    Ja onhan viime aikoina oppositio puolueiden kannatus noussut vaikka "työväenpuolue" Kokoomus onkin suurin puolue.

    Mutta toisaalta kuntavaalien allahan Kokoomus lupaili juuri toivo talkoita. Sen jälkeen sitten on ajettu kunta talous alas ja muutenkin tehty hommat päin hemmettiä. Eiköhän se kannatus laske.

    VastaaPoista
  6. Kiva on täältä lukea, kun te raha-uskovaiset jotka ette edes tiedä mihin markkinatalous perustuu, kiroatte sitä. Kyllä natseilla oli järjestys ja setelejä painettiin. Ja hyvä oli olla.

    VastaaPoista