Huomasin etten ole sitten syyskuun päivittänyt päivänpolitiikan asioita blogissa. Eli on jo sen aika.
Ensin mieleen tulee viime viikolla aikaan saatu vaaliraha esitys hallituksessa. Tiusasen työryhmän ehdotus oli melko hyvä. Siinä ehdotettiin vaalikamppanjalle kattoa. Tätä tukivat kaikki muut puolueet paitsi Kokoomus ja RKP. Asia meni hallitukseen ja hallituksen esitys oli sitten mitä oli. Kokoomus ja RKP saivat selvästikkin ajettua suurimman hallituspuolueen Keskustan yli ja jättämään pois kulukatto kohdan. Ja iloisena puoluesihteerit hymyilivät rivissä ja kehuivat kuinka hyvä tuleva lakiesitys on. Vihreiden Tuija Brax piti lakiesitystä myös voittona.
Eli mitä siis laki saa aikaan. Ilmoitusraja tippuu 2000 eurosta 1500 euroon. Lisäksi lahjoitukset menevät sähköiseen ilmoitusjärjestelmään jonka pitäisi olla reaaliaikainen. Hyvä idea. Kannatan sitä itsekkin näkyvyyden lisäksi. Mutta vaikuttiko 2000 euron rajakaan Nova Group ja Nuorisosäätiö tukien ilmoittamiseen. Samalla tavalla suuryritykset kiertävät ilmoitusvastuuta kuin ennenkin. Tämä kohta ei sinänsä muuta mitään. Erikoisin kohta oli 30000 euron katto puolueille tulevaan tukeen. Hyvä asia. Mutta tähän kohtaan jätettiin selvä ja vielä näkyvä porsaanreikä. Katto ei koske puolueen lähipiiristä tulevia lahjoituksia. Ja kuka päättää lähipiirin? Puolue itse. Demokratiaa parhaimmillaan. Puolueet siis voivat entistä helpommin perustella saamansa tuen sillä, että kyseinen tuki tulee lähipiiristä. Ja jos ei ole lähipiiriä voi lain kiertää lahjoittamalla suuren summan puolueen lähipiiriin joka siirtää ison summan eteenpäin. Lain hyväksikäyttöäkö?
Oikeastaan loppujen lopuksi näkyvyys kyllä tulee lisääntymään. Mutta alkuperäisenä tarkoituksena oli asettaa kampaniolle, niin puolueen kuin ehdokkaan, kulukattoja. Mutta Kokoomus sai tahtonsa läpi eikä kyseistä kohtaa tule lakiin. Siis loppujen lopuksi puolueet ja ehdokkaat saivat itselleen lain jolla pystyvät perustelemaan suuret lahjoitukset vaaleissa ja sen ulkopuolella. Tämä jos mikä lisää korruptiota. Ja jos ei lisääkkään niin ei paranna ainakaan tilannetta.
Toinen asia on huomenna eduskunnassa päätettävä vähittäiskauppojen aukioloaika-laki. Laissa yritetään tehdä kaupankäynti ympäri vuoden mahdolliseksi myös sunnuntaisin lukuunottamatta juhlapyhiä. Pienemmät kaupat saavat myös olla myöhemmin auki. Jos laki menee läpi se vaikuttaa suoraan esimerkiksi päivähoitoon ja muihin kunnallisiin palveluihin. Jos äiti on sunnuntaina töissä on myös lastenhoidon toimittava sunnuntaisin. Laki myös ajaa pienyrittäjät ahtaalle jotka joutuvat pidentämään aukiolo aikojaan ja vaikuttaa heidän omaan työssä jaksamiseensa. Kuka muka edes tarvitsee kauppaa 24h/7. Jos kaupat ovat jatkuvasti auki tekee se myös ihmisen elämän nopeammaksi. Jo nykyisin esimerkiksi R-kioskit ovat sunnuntaisin auki juhlapyhiä lukuunottamatta. Kuka tekee viikonloppu ostoksia sunnuntaisin? Onko tähän ihan oikeasti tarvetta? Ainoa ketä uusi laki hyödyttää on suurien kauppaketjujen omistajia. Tuttua nykyhallituksen toimintaa. Tehdään mitä vain jotta yritysten kaupankäynti helpottuu.
Pienenä kommenttina esitän myös eilen lukemani uutisen jonka mukaan Kokoomusnuoret ehdottavat "ei-sosialististen puolueiden allianssia" seuraaviin eduskuntavaaleihin. Oikeistokin siis näkee vasemmiston nousun joka lähti liikkeelle tämän syksyn yliopisto vaaleissa joissa vasemmisto voitti monella paikkakunnalla. Nyt on selvästi epätoivoisesti yritettävä jotain. Kokoomusnuorista en tiedä ovatko huomioineet mutta ei-sosialistisiin puolueisiin eduskunnassa kuuluvat hallituksen lisäksi myös Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit. Tietääkseni Kokoomus ei hirveästi kannata Perussuomalaisten ajamaa politiikkaa. Tai mistä sitä tietää. Kaikki voimat ovat heille tarpeen vasemmiston voimistumista vastaan.
Tätä tänään. Lisää taas kun ajatuksia tai tärkeää asiaa ilmenee.
Kannattaisi tutustua perussuomalaisten ajatuksiin, liittyen talouteen. Ne on nimittäin läpeensä vasemmistolaisia. Myös KD:n tekemä politiikka on kaukana oikeistosta.
VastaaPoistaJa minä ainakin haluan mahdollisuuden tehdä ostoksia sunnuntaisin, jos jotain sattuu jäämään ostamatta sitä ennen. Ärrältä ei nimittäin ihan kaikkea löydy.
Sellainen vielä, että yliopistojen suurimpana poliittisena ryhmänä pysyi Kokoomusopiskelijat ja vaalien äänestysprosentti oli jotain 32. Joten en ihan vielä juhlisi "vasemmiston nousua". =)
Mutta Perussuomalaiset ja KD:tä ei lasketa poliittisella kentällä sosialistisiin puolueisiin. Näin ne ovat ei-sosialistisia.
VastaaPoistaJa ei Ärrältä kaikkea löydy. Ja sitäpaitsi Siwa on auki sunnuntaisin. Sieltä saa jos tarve iskee. Nykyäänkin porukka käy perjantaisin ja lauantaisin viikonloppu ostoksilla. Mitä siis tarvitsee välttämättä sunnuntaina? Ja sunnuntai aukioloon on nykyäänkin kesä-ajat ja joulun alla myös.
Ja yliopisto vaaleissa Helsingissä ja Jyväskylässä vasemmisto ja vihreät veivät vaalit. Ja Helsinki on kuitenkin Suomen suurin yliopisto.