perjantai 6. joulukuuta 2013

Itsenäisyys - kaunis muisto vain

Mikä ihmeen itsenäinen Suomi? Kysymys joka on pakko näin itsenäisyyspäivän iltana esittää.

Mitä itsenäisyys minulle merkitsee? Suoraan sanottuna ensimmäinen mieleyhtymäni asiassa eivät ole veteraanit. Asiat, joihin nimi minulla yhdistyy, eivät välttämätä ole niinkään itsenäisyyttä kuvaavia asioita. Itselläni sanasta tuleva ensimmäisenä mieleeni Suomen luonto, Sibelius ja muut taiteilijat historiassamme sekä ehkä pienenä asiana myös Suomen lippu. Itse en ole kokenut koskaan vahvaksi itselleni mitään suomalaista identiteettiä ja kansallismieltä-

Syytä toki on kysyä, mitä ihmettä me taas tänäänkin juhlimme? Aiheellinen kysymys viitaten alkuun onkin, onko Suomi millään mittareilla itsenäinen?

Periaatteesa meillä on olemassa oma lainsäädäntövalta, maan rajat ja mainitsemani siniristilippu. Naurettava ajatus kuitenkin alkaa jo olemaan, että esimerkiksi hallituksellamme olisi omaa päätäntävaltaa. Lähes kaikki politiikka, etenkin leikkauslistat, ovat suoraa sanelupolitiikkaa Euroopan Unionin tasolla. Fakta on se, ettei meillä nykyisten sopimusen puitteissa ole budjettivaltaa, kuten ei ole millää muullakaan unionin maalla. Budjettivalta on viime kädessä komission alaisuudessa.

Nän ollen voi toki pohtia, mitä ihmettä me puolustamme itsenäisyyspäivänä? Minä vastaisin kysymykseen toteamalla, että jotain kaunista ajatusta joka meillä joskus oli. Kommunistina ajatellen pidän toki kansojen yhtenäisyyttä tärkeänä asiana. Nykyään päätäntävalta on menossa kuitenkin toiseen suuntaan, kauemmas tavallisesta ihmisestä. Lopulta voisin mietelauseenomaisesti todeta: itsenäisyys - kuinka kaunis muisto siitä, kun asiat olivat edes hitusen paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti