keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Saramolainen tilasto

Vasemmistoliiton poliittinen sihteeri Jussi Saramo juhli Uuden Suomen Puheenvuoro-blogissaan, kuinka hallitusvasemmiston ansiosta tuloerot ovat pienentyneet ja kuinka äänestämällä Vasemmistoa pystyy vaikuttamaan.

Vale, emävale ja tilasto sanoo nyky-suomalainen sananlaskukin. Tilastoja pystyy aina tulkisemaan haluamallaan tavalla itselleen parhain päin. Totta toki ovat Saramon esittämät pienet veroprosenttien muutokset ja minimaalinen perustulon korotus, mutta sen vaikutus käytännössä tuloerojen pienemiseen on toinen asia.

Fakta on se, ettei Saramon esittämä tilasto automaattisesti kerro, että pienimmän kansanosan reaalitulot olisivat kohonneet. Kyseinen tilasto ilmaisee, että tuloerot ovat pienentyneet. Tähän voi yhtä hyvin vaikuttaa se, että korkeimman väestönosan tulot ovat pienentyneet. Tästä syystä Saramon esittämä fakta vasemmistopolitiikan vaikutuksesta ei välttämmättä kerro asiasta mitään.

Ja siltä varalta, että Saramo itse tai joku muu keksii kertoa toimeentulotuen perusosan kohonneen 25 euroa  kuukautta kohden, niin en toki väitä tässä vastaan. Se on kohonnut. Ongelma on vain siinä, että se on ollut yleistä tulotasoa jäljessä jo vuosia, eikä kyseinen korotus edes korjannut viime vuosien inflaatiota.

Äänestämällä voi kyllä vaikuttaa. Toinen asia onkin, vaikuttaako  Vasemmistoliitto yhtään mihinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti