Viime viikkoina uutisten ykkösaiheena eri kanavilla on ollut Ukrainan tilanne. Siitä näyttää olevan tulossa myös yksi keskeinen eurovaalien teema. Aiheesta on tehty jo monia hyviä kirjoituksia, ja esimerkiksi SKP:n kannanotto asiaan viime viikolta kokoaa hyvin omatkin ajatukseni asian suhteen.
Asiaan liittyen, etenkin tämä viikon aikana näyttää Nato-keskustelu taas nostaneen päätään Suomessa. Ja syy natottamiseen on mikäpä muukaan kuin tuttu Venäjä-kortti. Eri blogikirjoituksissa ollaan esitetty, että Ukrainan kriisi on osoitus siitä, kuinka vaarallinen ja arvaamaton suuri karhu on, ja kuinka nopeasti tilanne voi kärjistyä. Omaa vettänsä myllyyn ovat lisänneet myös eri valtamediat, erityisesti Ilta-Sanomat joka esittää sivustollaan kuvia karjalan kannaksella tapahtuvista sotaharjoituksista. Myös eri lehdet ja MTV ovat kysyneet viime päivinä mielipiteitä siitä, onko ihmisten suhtautuminen Venäjään ja sen kannalta Suomen turvalllisuuteen muutunut.
En halua enkä tule puolustelemaan Venäjän toimintaa kriisin hoidossa. Kuitenkin jo edellämainitsemani SKP:n kannanottokin huomauttaa, ettei kriisissä ole kyse ainoastaan Venäjän turvallisuudesta tai Putinin "hulluudesta", vaan Ukraina ja erityisesti Krim on tällä hetkellä EU:n ja Venäjän välisen valtataistelun ilmentymä. Samalla toki myös USA haluaa osallistua tähänkin välienselvittelyyn. Suomessa media on yleisesti asettunut Ukrainan nykyhallituksen puolelle, johon kuuluu myös fasistinen Svoboda puolue kuuluu, jonka Iltalehti näytti ensimmäisenä valtamediana huomaavan.
Saman aikaan kun Svoboda ja muu hallitus syyttää Venäjää vähemmistöjen alistamisesta Krimillä (jota en kiellä enkä hyväksy), toimii hallitus tai ainakin hiljaisesti hyväksyy kommunistien vainon eripuolilla Ukrainaa. Esimerkiksi muutama viikko sitten kommunistisen puolueen puheenjohtajan talo tuhopoltettiin. Myös USA ja EU katsovat asiaa läpi sormien tukiessaan Ukrainan nykyhallintoa. Kyseessä on taas kriisi, jossa kumpikaan osapuoli ei ole toistaan parempi.
Mitä Suomen tilanteeseen tule, en näe, että meidän tilanteemme Venäjä-suhteiden kannalta olisi olennaisesti muuttunut. Natottajien on toki helppoa ratsastaa kriisin aallonharjalla ja vaatia Suomea liittymään Natoon. Itse en kuitenkaan näe siihen syytä. Konflikti on Venäjän ja Ukrainan/EU:n välinen asia. Toki Suomi on osapuolen kriisiin EU:n kautta, mutta puheet siitä, että Venäjä hyökkäisi Suomeen on täyttä hysterian nostatusta. Suomessa ei ole mitään, miksi Venäjä tänne haluaisi hyökätä. Yksi kriisiin osasyy tällä hetkellä on se, että osa Eurooppaan tulevasta Venäjän maakaasusta kulkee nimenomaan Ukrainan kautta, ja maan tilanne on tämän takia tärkeä suurvaltapoliittinen ja taloudelinen kiistanaihe.
Jos Suomi liittyisi Natoon, se todennäköisesti vain huonontaisi suhteitamme Venäjään. Jos vieressämme asuu arvaamaton suurvalta, miksi tarkoituksellisesti ärsyttää sitä Natoon liittymisellä? Puheet Natosta pitäisi lopettaa ja alkaa etsimään aidosti ulospääsytietä nykyisestä kriisistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti