sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Poliittinen periaate hukassa

Suomalaista keskustelua, erityisesti oikeistolaisten puolueiden taholta, on vuosia värittänyt kaksinaismoralistinen ote asioihin. Mielipide asioihin tuntuu riippuvan nykyään siitä, kenen etuja kussakin asiassa halutaan ajaa, eikä yleisistä periaatteista.

Tästä osoituksena oli jälleen joulun alla keskusteluun noussut perintövero, kun Onvest-konsernin pääomistajan Maarit Toivanen-Koivisto ilmoitti, että hänen on muutettavana perheineen Portugaliin miljoonien eurojen perintöveromaksuja pakoon, jotta hänen yrityksensä toiminta pystyy jatkumaan.

Asia erikseen on toki sekin, että Helsingin sanomat jälkikäteen oikoi väiteitä ja siitä, kuinka oikeasti isoissa perinnöissä on mahdollista saada verohelpotuksia. Kyseinen kohu on kuitenkin hyvä osoitus erityisesti Elinkeinoelämän keskusliiton ja sen johtajan, entisen Kokoomusministerin, Jyri Häkämiehen kaksinaismoralistisesta asenteesta verotukseen. Toisessa tilanteessa vaaditaan työntekijöiltä palkkamalttia, mutta perintöverojen välttämistä ulkomaille muuttamisella pidetään oikeutettuna, ja asia olisi syytä korjata verotusta keventämällä.

Perintövero toki on kaksipiippuinen asia muutenkin. Toisaalta suurissa tuloissa sitä voi pitää oikeutettuna. Taas pienituloisilla ihmisillä, esimerkiksi työttömillä ja opiskelijoilla, tuhansien eurojen perintöveron maksusta saattaa tulla aidosti ongelmallinen rasite. Tästä syystä miljoonia tienaavan yrittäjän valitusvirsi korkeasta verotuksesta on lähinnä huvittavaa.

Joulun alla käytiin Suomessa myös keskutelua mahdollisesta Fennovoiman ydinvoimalasta ja siitä, onko Venäläinen Rosatom uhka sitä rakennuttamaan. Henkilökohtaisesti ydinvoima ei ole minulle nationalistinen kysymys. Vastustan ydinvoimaa riippumatta siitä, oliko se peräisin Ranskasta vai Venäjältä.

Kaksinaismoralisma asiassa harrasti erityisesti pääministeri Alexander Stubb. Syksyn mittaan Stubb seisoi eturintamassa puolustamassa EU:n Venäjävastaisia pakotteita. Samalla Stubb kuitenkin Rosatom-keskusteluun liittyen totesi, ettei Venäjä-korttia täydy tässä asiassa käyttää. Ukrainan kriisissä ja Natokeskustelussa Stubb itse heittelee Venäjä-korttia minkä ehtii, ja vetoaa kodin, uskonnon ja isänmaan tärkeisiin arvoihin. Kaksinaismoralismia jos mikä.

 Etenkin lähestyvien eduskuntavaalien kannalta reilua äänestäjiä kohtaan olisi, ettei takkia käännellä keskustelusta ja asiasta toiseen. Ei ole mikään ihme, että rivikansalaiselle politiikka näyttää sekavalta ja monimutkaiselta asialta, kun valtapuolueet vaihtelevat periaatteitaan sen mukaan, ajaako se kenen etua. Toisessa tapauksessa verohelpotuksia pidetään hyvinä, toisena päivänä taas korostetaan yhteisiä talkoita valtio velan leikkaamiseksi. Venäjäkorttia heitellään puolustuspoliittiseen keskusteluun, mutta  talousasioissa taas korostetaan vapaata liikkuvuutta ja yritysten omaa päätäntävaltaa.

Tässä asiassa voin ylpeästi todeta olevani nimenomaan kommunisti. Kommunististen valtuutettujen toiminta viime vuosina eri kaupunginvaltuustoissa osoittaa, että linja pysyy samana, eli vähäosaisen etuja puolustavana, oli asia mikä vain. Leikkauksia vastustetaan ja niitä vastutetaan periaatteesta, ei siksi,että sillä kerätään ääniä itselle ja puolueelle.

 Toivottavasti myös muut puolueet ja ehdokkat paljastavat kevääseen mennessä omat periaatteensa missä aikovat pysyä. Tämä on reilua äänestäjää ja sitävasten koko edustuksellista demokratiaa kohtaan. Jätetään kaksinaismoralismi pois politiikasta ja pysytään periaatteissa ja vanhan Kummeli-sarjan sketsin sanoin "ei rampata".




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti