torstai 18. joulukuuta 2014

Suomalainen trollijournalismi

Syksyn mittaan uutisten lukeminen on ärsyttänyt. Ärsyttänyt siis vielä normaaliakin enemmän. Syynä kiukkuuni on ollut median selvästi ja avoimesti harjoittama Venäjänvastaisuutta ja -pelkoa lietsova uutisointi.

Viime kuukausina uutisissa ovat olleet milloin Putin, milloin Putinin lähipiiriin kuuluva henkilö, toisinaan taas Itä-Ukrainan rekkasaattueet ja Valion valmistavat Putinjuustot.

Yksi viime päiväisistä keltaisen median mietityttävimmistä uutisista oli Ilta-sanomien uutinen siitä, kuinka lahtelainen 50-vuotias mies oli ostanut itselleen joulun Viipurista vain 200 eurolla. Ylipäätään erityisesti Ilta-sanomien etusivun tuntuvat päivittäin täyttävän eri tutkijoiden analyysit Putinin maailmanvalloitussuunnitelmista.

Ei, minä en yhä edelleenkään ole Ukrainan kriisin suhteen Venäjän puolella, enkä aio tässä siinä puoltani ottaa idän ja lännen väliltä. Vapaalle medialle selvää näyttää kuitenkin olevan, että kriisissä pahis on Venäjä ja Euroopan unioni, Naton ja USAn kanssa, puhdas pulmunen, joka vain yrittää ratkaista kriisiä.

Eivät toki itsenäisyyspäivän mielenosoituksetkaan jääneet huomioimatta valtakunnallisessa mediassa. Erityisesti iltapäivälehdet revittelivät raporteilla ja kuvilla "mellakoista". Uutisointi, josta itsenäisyyspäivän iltana pystyi saamaan kuvan, että Helsingin keskusta oli täyden mellakan vallassa, oli minulle outoa, samalla kun tuttuni mielenosoituksen keskellä kielsivät tällaiset kuvaukset tapahtumista, ja pitivät mielenosoituksen kulkua suurimmaksi osaksi rauhallisena.

Toki valitettava fakta on se, että iltapäivälehdistö myy lehtiään nimenomaan kohulööpeillä ja övereiksi menevillä tilannekuvauksilla. Tähän ovat kuitenkin alkaneet, erityisesti viime vuosina, sortua myös muut mediat YLE mukaan lukien. Esimerkiksi syyskuussa YLE kertoi tiedoista, joiden mukaan Venäjämyönteinen propaganda sosiaalisessa mediassa olisi Pietarissa toimivan trollitehtaan tekosia.

Suomalaisena länsimaisessa demokratiassa asuvana ihmisenä toivoisi, että valtakunnalliset mediamme olisivat puolueettomia ja kertoisivat asioista aidosti objektiiviseksi, eivätkä eri osapuolia kohtaan vihaa lietsovasti. Tältä se ei kuitenkaan ole viime aikoina näyttänyt. Kuitenkin suurin osa ihmisistä hankkii tietonsa nimenomaan suurimpien päivälehtien sivuilta, jotkut myös iltapäivälehdistä.

Jos lehdistö ei ole yhteiskunnassa enää objektiivinen ja puolueeton taho, kuka tai mikä sitten enää on?

1 kommentti:

  1. Hyvä ja tärkeä kommentti. Minuakin syytettiin sekä trollijahdin alettua että jo sitä ennen Twitterissä Venäjä-trolliksi tai Kremlin botiksi. Tosiasiassa olen köyhä ja riippumaton suomalainen kommari, mikä on huomionarvoinen juttu jo siksi, että Putinin hallinto ei todellakaan edusta kommunismia tai edes vasemmistoa ja kommunistit ovat itse asiassa merkittävä voima hallintoa kritisoivissa mielenosoituksissa Venäjällä. Tämä Suomen ja länsimaiden mediatouhu on vain niin häikäilemätöntä totuuden vääristelyä ja Natoon ajamista, että kuka hyvänsä muu kuin oikeistolainen kyynikko tai aivopesty naiivi hölmö kääntyisi sitä vastaan.

    VastaaPoista