Suomessa hallitus ja Elinkeinoelämän keskusliitto on tyrmistyneitä. Ay-liike järjestää ensi viikon perjantaina yhden suurimmista mielenilmauksistaan moniin vuosiin. Lisäksi ainakin AKT ja veturinkuljettajat ovat päivän ajan lakossa, ja muillakin aloilla on suunnitteilla työnseisauksia ja lakkotoimia.
Sosiaalinen media ei vieläkään ole toipunut maahanmuuttokeskustelusta kun Suomen puolueeton keskiluokka on keksinyt uuden kohteen vihalleen: lakkoilevat työntekijät jotka kaatavat toimillaan yhteiskuntaamme. Facebookissa monet ilmoittavat olevansa muita parempia ihmisiä, ja jättävät lakkoilun väliin, koska Sipilän Juha sitä hallituksesta asti pyytää.
Sinä, suomalainen keskituloinen työssäkäyvä ihminen, aseta itsesi hetkeksi pienipalkkaisten ihmisten asemaan. Kaupan kassalla työskentelevältä opiskelijalta viedään satasten edestä tuloja kuukaudessa sunnuntailisien vähennyksessä. Myös pienipalkkaiset hoitoalla työskentelevät ovat paketin häviäjiä, koska heidän palkkansa muodostuu pienen peruspalkan lisäksi lisistä, joita hallitus haluaa nyt kovalla kädellä viedä pois.
Varmasti tuntuu kivalta tienata hyvin rahaa ja olla kuukausipalkalla töissä, jotta ei tarvitse tällaisista lisistä välittää. Helppohan siinä on sitten ammattijärjestöjä syyttää, kun lapsi ei pääse päiväkotiin tai itse joutuu liikkumaan autolla töihin.
Mediassa on käynnissä täysin järjetön keskustelu, jossa kysymys tuntuu kuuluvan, saavatko ihmiset osoittaa mieltään ja olla lakossa? Toinen osapuoli tukee lakkoilijoita, toiset taas vetoavat ihmisten moraaliin, jotta nämä eivät jättäisi perjantaina työpäivää väliin.
Oikea keskustelunaihe olisi kuitenkin se, miksi ihmiset lakkoilevat ja osoittavat mieltään? Eivät työmarkkinajärjestöt huvikseen lakkoilmoituksiaan tee, tuleehan siitä aidosti ansionmenetystä ihmisille. Syytä mielenilmauksiin tulisi etsiä niiden aiheuttajasta, eli hallituksesta.
Toki paketti on pienituloiselle kuritusta, kuten jo aiemmin kerroin. Kuitenkin moni ay-toimija on oikeutetusti tuohtunut myös siitä, että hallitus päätöksillään kävelee vanhan kolmikannan yli ja kehittää uudet lait, jotka pelaavat suoraan työnantajien rahapussiin. Puolueet, jotka ovat viime vuosina korostaneet nimenomaan paikallisen sopimisen tärkeyttä, jyräävät nyt koko sopimusyhteiskunnan maantasalle. Ennen työlainsäädäntö on määritellyt vähimmäisvaatimukset työehtoihin, nyt hallitus haluaa määritellä lisien ja lomien maksimirajat.
Tämä on hyökkäys sitä demokratiaa ja yhteiskuntaa vastaan, jota Suomeen vuosikymmenien ajan rakennettiin. Hyvinvointivaltiosta siirryttiin sopimusyhteiskuntaan, nyt olemme kulkemassa kohti tietä, jossa hallitus yhdessä EK:n kanssa määrittelee sopimukset. Tämä tie kulkee kohti heikentyviä oikeuksia työntekijälle. Tästä syystä minä ainakin olen perjantaina torilla kertomassa hallitukselle, että nyt riitti!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti