tiistai 29. joulukuuta 2015

Heikko-osaisuus ei ole tilastokysymys

Tilastokeskus kertoi tiedotteessaan joulun alla, että pienituloisten määrä on hieman laskenut viime vuonna verrattuna vuoden 2013 tilastoihin. Pienituloisten määrä oli laskenut lähes 43 000 ihmisellä. Ylen radiouutista aiheesta kuunnellessani olin hetken hämmentynyt, että miten tämä voi pitää paikkaansa. Syy toki selvisi: pienituloisuuden alaraja oli pienentynyt vuoden takaiseen verrattuna.

Jälleen siis yksi todiste siitä, että tilastoinnissa kyse ei ole siitä, miten asiat oikeasti ovat, vaan siitä, miten ne tilastoidaan. Suurinosa pienituloisten määrän laskusta selittyy nimenomaan tilastoinnin muutoksella, ei sillä, että pienituloisimman väestöosan tulot olisivat merkittävästi kasvaneet.

Valhe, emävale ja tilasto sanoo leikkisä sananlaskukin. Hyvin usein fakta on se, että tilasto kuvaa sitä, mitä sen halutaan kuvaavan. Esimerkiksi maahanmuuttajien raiskaustilastoista revityt kohupäivitykset eivät oikeasti pidä paikkaansa, jos ymmärrämme, miten pienistä promilleista ja niiden muutoksista puhutaan, ja kuinka niistä on turha vetää pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. (Tästä asiasta kannattaa tsekata Jori Eskolinin teksti keväältä, joka valaisee hyvin asiaa.)

Mutta liittyen alkuperäiseen tilastokeskuksen tilastoon. En usko, että minun opintotukeni ainakaan riittää sen enempää elämiseen, vaikka pienituloisten määrä roimasti laskisikin vuodesta toiseen. Tilastot kertovat suhteista, eivät faktoista. Se, että pienituloisten määrä suhteessa laskee, ei nosta köyhimmän kansanosan elintasoa. Toimeentulotuki, opintotuki ja muut tukimuodot ovat yhä edelleen valovuosia jäljessä hintakehityksestä. Varmastikkaan eduskunnan hyväksymät indeksinpoistot eläkkeisiin ja opintotukeen eivät tätä suuntaa tule muuttamaan, päinvastoin.

Pienituloisten elämä vaikeutuu vuosi vuodelta. Hinnat kallistuvat, palveluita keskitetään ja vähennetään, ja hallitus vie politiikallaaan ja pakkolaillaan sen vähän mitä on enää jäljellä. Heikko-osaisuus ei poistu, vaikka tilastollisesti toteaisimme kaikkien olevan hyväosaisia. Tilastot eivät ole koskaan minun pankkitiliäni kartuttaneet. Heikko-osaisuus vähenee ainoastaan oikean, tai siis vasemmistolaisen politiikan ansiosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti