Nuorisotyöttömyys on vakava Euroopan laajuinen ongelma, joka on yksi tärkeimmistä esille nostettavista aiheista tulevien vaalien suhteen. Työttömyys on Euroopan unionin alueella muutenkin vakava ongelma, mutta suhteessa korkeampi se on nuorilla alle 25-vuotiailla. Yleinen työttömyysaste EU-alueella pyörii noin 13 prosentissa, nuorisotyöttömyys on lähes kaksinkertainen. Pahin tilanne on Etelä-Euroopassa, erityisesti Kreikassa ja Espanjassa jossa nuorisotyöttömyys on jo lähes 60 prosenttia.
Suomessakaan nuorisotyöttömyys ei valitettavasti ole omituinen ilmiö. Työttömyysaste nuorten kohdalla on meillä noin EU-alueen keskiluokkaa. Meillä hallitus patistaa nuoria töihin keinolla millä hyvänsä: lyhentämällä opintotuen tukikuukausia ja leikkaamalla tukia nuorilta, jotka eivät ole aktiivisen työhaun piirissä.
Suomessa on myös nuorisotakuun edistämisen takia alettu luoda ns. tukityöpaikkoja Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että nuori on palkattomassa harjoittelussa, josta Kela maksaa hänelle tukea. Lisäksi työpaikka saa valtiolta avustuksia työllistääkseen nuoren yritykseensä. Lain kauniina tarkoituksena olisi se, että tukityöllisyyskauden jälkeen yritys palkkaisi työntekijän vakituisesti yrityksensä töihin. Ajatuksena kaunis, valitettavasti käytännössä yritykset käyttävät tätä hyväkseen kiertääkseen työehtosopimuksia. Jos täytyy valita, ottaako työntekijän joka vaatii 8 euron tuntipalkkaa, vai Kelan tukeman ilmaisen työharjoittelijan tekemään samaa työtä, on valinta yritykselle selvä. Harjoittelun jälkeen ilmoitetaan, ettei vakituisia töitä valitettavasti ole tarjolla ja otetaan seuraava ilmainen harjoittelija tilalle.
Usein monet poliitikot puhuvat Euroopan laajuisesta nuorisotakuusta. Jos se tarkoittaa Suomen mallia, jossa nuoret ovat pelkkää ilmaista työvoimaa, ja jossa opiskelu on rangaistava teko, en voi sitä kannattaa. Haluaisi henkilökohtaisesti Euroopan, jossa aidosti otetaan nuorten työttömyysongelma todesta, eikä syyllistetä asiasta nuoria itseään vaan vaaditaan erilaisia toimenpiteitä, jossa työnantajat ottava työntekiöitä palkkalistoilleen. Kliseinen totuus on se, että meissä nuorissa on tulevaisuus. Aletaan siis oikeasti tekemään jotain sen eteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti