perjantai 4. huhtikuuta 2014

Ongelma nimeltä Euroopan unioni


Missä EU siellä ongelma on todennut eräs valtakuntamme poliitikoistakin. Vaikka olen henkilön kanssa eri mieltä syistä, niin täytyy todeta, että lause pitää valitettavasti paikkansa.

Mikä Euroopan unionissa mättää? Lyhyesti sanottuna kaikki. Unioni on luotu perusperiaatteiltaan nimenomaan talouden sekä rahan ja työvoiman vapaan liikkuvuuden varaan. EU:n ei ole tarkoituskaan toimia Suomen, Kreikan tai unionin kansalaisten hyväksi. Sen tarkoitus on vain ja ainoastaan hyödyttää suuromistajia ja heidän etujaan.

Yksi Euroopan unionin aikaansaama asia meillä Suomessakin on kilpailutuslainsäädäntö. Nykyään kaikki julkisen sektorin suuremmat hankinnat tulee kilpailuttaa ja ottaa halvin tarjous vastaan. Valitettavasti tässä asiassa joskus hinta- laatusuhde on hyvin ilmeinen. Laadun kannalta useammin pieni paikallinen yritys olisi parempi, mutta koska suurkansallinen firma hoitaa homman halvemmallla on kunnan tai kaupungin pakko valita heikompi laatu säästöjen saamiseksi. Toki usein alkuperäinen hinta sitten kohoaakin kustannusten yllättäen noustessa, mutta sopimus on jo tehty ja lopputulos saattaa olla kalliimpi.

EU:n aiheuttaman vapaan taloudellisen liikkuvuuden myötä myös ihmiset ja työvoima liikkuvat vapaasti. Sinänsä en henkilökohtaisesti vastusta vapaata liikkuvuutta. EU:n alueella sillä kuitenkin on myös varjopuolensa. Työvoiman vapaa liikkuvuus on heikentänyt huomattavasti työehtoja ympäri Eurooppaa. Jokunen vuosi sitten keskusteltiin siitä, kuinka työpaikat viedään Suomesta halpatuotantomaihin. Nykyään myös Suomessa olevat työt teetetään halvemman työvoiman maista tulevilla työntekijöillä. Eurolla töitä tekevät raksaduunarit ovat arkipäiväinen näky ympäri Suomea. Vika tässä tapauksessa ole työntekijöiden, eikä heitä pidäkkään tästä syyllistää, vaan yritysten, jotka tällä tavoin kiertävät törkeästi suomalaisia työehtosopimuksia.

EU:n ongelma on sama kuin ylipäätään koko nykyisen talousjärjestelmämme. Se on jo lähtökohdiltaan täysin mätä ja epäinhimillinen. Tämän takia minun mielestäni on turhaa puhuakkaan siitä, kuinka EU:ta täytyy ”parantaa”. Fakta on se, että niin EU kuin kapitalismi tulee kaataa joko sisältä tai ulkoapäin ja luoda uudet yhteistyömahdollisuudet, jotka huomioivat ensisijaisesti ihmisen eivätkä rahaa. Rahan valtaa vastaan, paremman, ihmisläheisen Euroopan puolesta.

1 kommentti:

  1. " Laadun kannalta useammin pieni paikallinen yritys olisi parempi, mutta koska suurkansallinen firma hoitaa homman halvemmallla on kunnan tai kaupungin pakko valita heikompi laatu säästöjen saamiseksi. Toki usein alkuperäinen hinta sitten kohoaakin kustannusten yllättäen noustessa, mutta sopimus on jo tehty ja lopputulos saattaa olla kalliimpi."

    Saisiko tuosta kommentista esimerkkejä? Pienet yrittäjät ovat kyllä jees, mutta isomilla yrityksillä on usein paremmat resurssit.

    VastaaPoista