perjantai 26. syyskuuta 2014

Eläke, eläke, eläke

Työmarkkinajärjestöt ovat päässeet sopuun uudesta eläkeratkaisusta. Suurimmat työmarkkinajärjestöt, Akavaa lukuunottamatta, hyväksyivät ehdotuksen, jossa eläkeikä nousee portaittain 65:een ikävuoteen nykyisestä 63:sta. Kyseessä ei todellakaan ole kädenojennus työntekijöitä kohtaan, pikemminkin päinvastoin.

Suurin ongelma uudessa eläkeratkaisussa on se, että se lähtee liikkeelle väärästä päästä työuria. Työurien keinotekoinen pidentäminen loppupäästä ei pidennä työuran kokonaiskestoa, kun samaan aikaan useat vastavalmistuneet opiskelijat ovat vailla vakituisia, oman alansa työpaikkoja. Lisäksi monet työtätekevistä jäävät joko sopeutumis- tai sairaseläkkeille jo ennen nykyistä 63:n vuoden eläkeikää.

Teoreettisesti eläkeiän nosto siis pidentää työuriamme muutamalla vuodella. Oikeasti sillä ei kuitenkaan tule olemaan suurtakaan vaikutusta, ellei Suomessa aidosti aleta panostamaan niin valmistuneiden nuorten töihin pääsemiseen ja kaikilla aloilla työhyvinvoinni lisäämiseen.

 Keinotekoisesti eläkeikää voidaan nostaa vaikka kuinka korkealle. Tärkeämpää kuitenkin työpaikkojen ja työhyvinvoinnin lisääminen. Ne vaativat oikeita tekoja, eivätkä keinotekoisia tasonnostoja. Näin toivottavasti minäkin tulen vielä näkemään eläkepäiväni. Toivottavasti myös terveenä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti