perjantai 19. syyskuuta 2014

Oulu - kahden korkeakoulun kaupunki

Oulussa toimii kaksi eri korkeakoulua - Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu (OAMK). Paikallista uutisointia ja keskustelua seuratessa tätä  ei kyllä välttämättä aina huomaisi.

Hyvänä esimerkkinä uutisoinnista toimi tämän päiväinen (19.9) Kalevan artikkeli fuksiopiskelijoiden rastisuunnistuksesta. Sivuuttaen sen, miksi fuksien suunnistuksista ylipäätään täytyy ilmoittaa poliisille, ja miksi Kaleva tekee siitä jutun, on uutisen kommentoinnissa häiritsevää se, että korkeakouluopiskelijat mielletään automaattisesti yliopisto-opiskelijoiksi. Kyseessä kuitenkin oli nimenomaan OAMK:in tekniikanopiskelijoiden vuosittainen rastisuunnistus, ei suinkaan yliopisto-opiskelijoiden.

Ammattikorkeakouluopiskelijana ja opiskelijakunta-aktiivina ihmetyttää ylipäätään, miksi yliopisto on kovemmassa huudossa niin paikallislehdissä kuin kaupunginjohdossa.  Viime viikolla Kaleva uutisoi yliopiston aloitusjuhlasta Rotuaarilla, johon myös kaupunginjohtaja Martti Pennanen toi tervehdyksensä. Henkilökohtaisesti en muista Pennasen koskaan vierailleen ammattikorkeakoulun tapahtumissa, tai ainakaan lukeneeni siitä paikallislehdistä.

Samaisessa juhlassa yliopiston kohta eläköityvä rehtori Lauri Lajunen esitti, että yliopiston ja OAMK:in yhteistyötä lisäisi se, että ammattikorkeakoulun tilat siirrettäisiin yhteiselle kampukselle Linnanmaalle. Henkilökohtaisest opiskelen OAMK:in suurimmalla kampuksella, eli Kotkantiellä. Koko kampuksen siirtäminen Linnanmaalle, kauemmas keskustasta, vielä nykyistä suurempaan yksikköön, kuulostaa oudolta ajatukselta niin opiskelijoiden kuin kaupungin talouden kannalta.

Lajusen kommentti kuitenkin osoittaa hyvin nykyisen ilmapiirin kaupungin johdossa ja etenkin yliopistolla. Jostain syystä yliopisto nähdään tärkeämpänä osana koulutuskenttää ammattikorkeakouluun verrattuna. Harvemmin kuulee Oulun markkinoivan itseään ammattikorkeakoulukaupunkina, opiskelija ja yliopistokaupunkina kylläkin.
Alussa esittämäni uutinen osoittaa sen, kuinka oululaisissa sana korkeakouluopiskelija assosioituu automaattisesti yliopisto-opiskelijaksi. Tämän ehkä ymmärtäisi vielä, jos OAMK olisi yliopistoa pienempi. Opiskelijamääriltään oppilaitokset ovat kuitenkin yhtä suuria.

Niin Oulussa, kuin valtakunnallisesti ylipäätään, on tärkeää, että korkeakouluja, kuten toisen asteen oppilaitoksiakin, on kahta erilaista. Yliopisto on enemmän teoreettinen, ammattikorkeakoulu taas tähtää käytännön työhön. Työmarkkinoitamme ajatellen kumpiakin tarvitaan. Tästä syystä ammattikorkeakoulua ja sen opiskelijoita ei tulisi vähätellä tai sivuuttaa, vaan nähdä heidät yhtä tärkeänä osana yhteiskuntaamme, eikä luoda keinotekoista erottelua.

Tärkeintä on aina, oppilaitoksesta tai asteesta riippumatta, oppiminen ja itsensä kehittäminen. Tämä on myös Oulun ja yliopiston johdon syytä muistaa. 


1 kommentti:

  1. Onhan se nyt ihan kaikkien tiedossa, että yliopistoja arvostetaan enemmän. Yliopisto-opiskelu nyt vain on vaativampaa ja pitkäkestoisempaa. Sinne on vaikeampi päästä ja sinne myös hakeutuvatkin keskimäärin osaavammat henkilöt. Ei tästä nyt tarvitse ottaa itseensä. Kuten itse kirjoitit, kaikkia tarvitaan, myös vähemmän koulutettuja ja yksinkertaisempaa työtä tekeviä.

    VastaaPoista