tiistai 6. toukokuuta 2014

Maailma ei ole mustavalkoinen

"Jos et ole meidän puolella olet meitä vastaan" tuntuu olevan tämän hetken keskustelu Ukrainan suhteen. Euroopan vasemmistopuolue julkaisi tänään kannanoton Ukrainan nykyisen hallituksen toimia vastaan.  Myös YLE uutisoi kannanotosta ja siitä, kuinka Vasemmistoliitto ja SKP, kummatkin EL:n jäseninä, ovat kannanoton suhteen eri linjoilla.

En aio käsitellä sitä, miksi olemme puolueina eri mieltä kannanoton suhteen, vaan siihen, miksi tässäkin kriisissä on valittava puolensa.

Valitettavasti kannanoton jakaminen ja sen puolustaminen näyttää tarkoittavan sitä, että kriisissä on automaattisestii Venäjän puolella. Täytyy olla joko lännen tai Venäjän puolella. Puolueettomuus ja kummankin osapuolen arvosteleminen ei näytä olevan hyväksyttyä julkisessa keskustelussa.

Itselleni maailma ja sen kriisit eivät ole mustavalkoisia, ei myöskään Ukrainan kriisi. Toki Venäjä tukee venäläistä vähemmistöä kriisissä ja näin pahentaa ongelmaa. Samaa kuitenkin tekee myös USA ja EU johon Euroopan Vasemmisto nimenomaan haluaa kiinnittää kannanotossaan huomion. Ukrainassa kommunisteja on vainottu vallankaappauksesta lähtien:, kommunistinen puolue on suljettu parlamentin ulkopuolelle ja puolueen puheenjohtajan asunto tuhopoltettiin eikä hallitus ole pistänyt tikkuaan ristiin asian selvittämiseksi.

Kumpikaan osapuoli ei ole toiminut kriisissä oikein. Ainoa ulospääsy kriisistä on se, että kumpikin osapuoli tulee pois osapuolten takaa ja kuuntelee kaikkia kriisin osapuolia tasapuoleisesti. Vain tällätavoin diplomaattinen ratkaisu on mahdollista saada aikaan.

Maailma ei ole mustavalkoinen. Se tulisi myös Suomessa median ja poliitikkojen muistaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti