perjantai 2. toukokuuta 2014

Mielipiteenvapaus on ihmisoikeus

Vappuna tapahtui Suomessa niin hyvässä kuin pahassa. Pahalla tarkoitan poliisien toimia vappumarssijoita kohtaan Tampereella ja Helsingissä. Kummassakin kaupungissa poliisit takavarikoivat mielenosoittajien lippuja ja kiinniottivat rauhallisesti mieltäänosoittaneita ihmisiä.

Valitettavasti poliisin käytös ei ollut ainutkertaista. Luultavasti kaikilla on vielä hyvin mielessä Tampereen Kiakkovierasmielenosoitus viime joulukuusta. Lisäksi viime viikon perjantaina Helsingissä järjestetyssä Nyt saa riittää -mielenosoituksessa noin 50 ihmistä altistui poliisin käyttämälle pippurisumutteelle ja toimittajia kiellettiin kuvaamasta tapahtumia. Oulussa marssi sentään sujui rauhallisesti poliisien ohjatessa liikennettä.

Poliisin  lippujen takavarikoimiseen vappumarssilla johanut peruste , että niitä voi pitää lyömäaseina, on täysin järjetön. Vappumarsseilla kannetaan aina lippuja. Itsekkin kannoin banderollia ilman, että kukaan koki itseään uhatuksi.

Kuten Facebookissa tapahtumiin liittyen totesin viime viikolla, että valitettavasti näyttää siltä, ettei Suomessa yli 10 ihmistä voi kokoontua samaan paikkaan osoittamaan mieltään ilman, että poliisit varautumista mellakkavarusteilla.

Suoraan sanottuna tällä hetkellä jopa mietyttää uskaltaako Suomessa ylipäätään ilmaista hallituksen vastaista mielipidettään ilman, että on vaarana joutua putkaan.

Tämän pelkoa ei pitäisi demokraattisessa  länsimaassa syntyä. Perustuslakimme takaa mielipiteen ja kokoontumisen vapauden. Poliisin takavarikoidessa lippuja ja estäessään ihmisiä osallistumasta mielenosoitukseen tai vappumarssiin loukataan näitä vapauksia törkeästi.

Kun poliisin ylilyöntejä tapahtuu muissa valtiossa, on Suomen media ja valtiojohto vastustamassa näitä toimia ehdottomasti. Syytä siihen olisi nyt Suomessakin, tai kohta elämme poliisivaltiossa, jossa tietynlaiset mielipiteet ovat rikollisia.

Minä haluan uskoa demokratiaan ja ihmisoikeuksiin. Toivottavasti myös Suomen poliisi tulee kunnioittamaan niitä jatkossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti