Allianssi julkaisi eilen Nuorisovaalien tuloksen. Nuorisovaaleissa äänestivät 22 000 16-18 vuotiasta nuorta 365:ssä koulussa ympäri Suomessa.
Helsingin sanomat uutisessaan, liittyen Alliansin järjestämään paneeliin tulosten julkaisun yhteydessä, toteaa, että nuoriso on äänestänyt huumorilla. Tämän kuulemma osoittaa Itsenäisyyspuolueen ja muiden pienpuoleiden kannatuksen nousu nuorison keskuudessa. Jutussa ylipäätään maalataan kuva, että koko pienpuoleiden nousu olisi vain silkkaa huumoria ja sattumaa.
Totta luultavasti on, että osa nuorista on äänestänyt vain numeroa 69 tietämättä sen enempää, että ääni menee Itsenäisyyspuolueen Timo Isosaarelle. Tämä ei kuitenkaan selitä muiden pienpuolueiden huomattavaa äänimäärää: Muutos 2011 ja Piraattipuolue olisivat nuorten vaaleissa saaneet paikan europarlamenttiin. Myös SKP:n äänimäärä oli suhteessa huomattavasti suurempi kuin edellisissä varsinaisissa vaaleissa: 4,13 prosenttia, lähes tasoissa Vasemmistoliiton kanssa.
Helsingin sanomien jutussa aiheellisesti pohditaankin, mistä pienpuolueiden nousu johtuu. Allianssin puheenjohtaj Eero Rämö toteaakin jutussa: ”Tämä haastaa suuret puolueet sekä valtamedian pohtimaan, mistä nuoret
hankkivat tietonsa. Pienpuolueiden ehdokkaat eivät ole
valtajulkisuudessa paljoa esillä, mutta nuorten keskuudessa heitä
tunnetaan.”
Jos Helsingin sanomista on kyse, niin sieltä nuoret eivät ainakaan tietoaan ole saaneet. Myös muut valtakunnan mediat , kärkijoukossa MTV, on pitänyt pienpuolueet visusti poissa jutuistaan ja vaalitenteistään. YLE toki yrittää tasapuolisena mediana hieman antaa pienpuolueille aikaa, mikä käytännössä tarkoitti kaikille eduskunnan ulkopuoleisille puolueille yhtä puoluepäivää, kun eduskuntapuolueet saivat YLE:llä jokainen oman päivänsä.
Miksi pienpuolueet ovat näkyvämpiä nuorten keskuudesta johtuu luutavasti siitä, että nuoret vielä vanhempia enemmän hyödyntävät ehdokkaan valinnassaan eri vaalikoneita. Olen näidenkin vaalien aikana kuullut monta kertaa, että minä tai joku muu pienpuolueen ehdokas on tullut kärkipäähän vaalikonekyselyssä. En tätä sinänsä pidä outona. Pienpuolueet kuitenkin ovat ainoita, jotka vaativat Suomen eroa EU:sta. Luultavasti tämä mielipide on suurempaa nuorten kuin muiden väestönosien keskuudessa.
Itseäni myös iloisesti ilahdutti SKP:n saama äänimäärä. Se on selvä osoitus siitä mitä myös vaaliteltoilla seistessään on huomannut: nuorilla ei ole puolueestamme strereotyyppistä taakkaa joka liittyy Neuvostoliiton aikaiseen historiaan. Yleensäkkin, kun vaalikopilla joku pyytää minua ystävällisesti painumaan Neuvostoliittoon tai Pohjois-Koreaan, on kommentoija keski-ikäinen mies. Ymmärretävää on, etteivät samat strereotypiat kommunisteista elä enää nuorten keskuudesta.
Minusta ylipäätään voitaisiin siirtyä puhumaan puoleista, eikä jaotella niitä eduskuntapuolueisiin ja pienpuolueisiin. Jo termistö asenteellinen ja yrittää osoitaa, kuinka muita kuin eduskuntapuolueita on edes turhaa äänestää vaaleissa.
Toivotaan, että nuorisovaalien kaltainen pienpuolueiden nousu toteutuu myös sunnuntain varsinaisissa eurovaaleissa. Muista siis äänestää!
Tuukka lämpimät tsemppaukset ja onnea vaali-iltaan!
VastaaPoistaTerv. tsemppaaja ja äänestäjä, H:KI